Topp 10 bästa dykplatserna i karibien

Många dykare vet att karibiska havet är en av de bästa platserna på jorden för dykning. Med sina många korallrev och biologiska mångfald så kan man förvänta sig oförglömliga dyk.

I karibien har du möjlighet att dyka med hajar, delfiner, valhajar och många olika fiskarter. I den här artikeln går vi igenom de absolut bästa dykplatserna i det karibiska havet

10 bästa platserna för dykning i karibien

 

Blue Hole, Belize: Detta är en ikonisk dykplats med ett naturligt bildat hål och fantastiska korallformationer.

 

Mushroom Forest, Curaçao: Curacao är känt för sina vackra korallrev, biologiska månfalld och bra sikt. Mushroom Forest är särskilt känt för bra dykning på Curacao.

 

Little Cayman, Caymanöarna: Känd för sina branta väggar, korallrev och möjligheten att se stora stim av fisk.

 

Dean’s Blue Hole, Bahamas: En av världens djupaste blå hål, beläget i Long Island, Bahamas.

 

Saba Marine Park, Saba: En vulkanisk ö med dramatiska undervattenslandskap och rika marina liv.

 

Roatan, Honduras: Känd för sina rev och väggar samt möjligheten att se hajar och delfiner.

 

Bonaire: Ett fantastiskt marint skyddat område med över 80 dykplatser och enastående korallrev.

 

Virgin Gorda, Brittiska Jungfruöarna: Jungfuöarna erbjuder unika undervattensformationer och ett varierat marint liv.

 

Turks and Caicos Islands: Kritvita stränder och fantastiska väggar gör detta till en populär dykdestination.

 

Grenada: Känd för sina vrak, inklusive det välkända vraket Bianca C (The Titanic of the Caribbean).

Mer info om de bästa dykplatserna i karibien

Blue Hole, Belize

blue hole i belize

Dykning i Blue Hole i Belize är en oförglömlig upplevelse för många dykare. Här är några viktiga punkter att veta om dykning i Blue Hole:

 • Blue Hole: Blue Hole är ett undervattenshål som bildades genom kollapsen av en kalkstensgrotta. Det är cirka 300 meter i diameter och når en djup på cirka 125 meter. Dykare kommer vanligtvis inte ner till den maximala djupet, men dykningen kräver fortfarande erfarenhet och certifiering för djupdykning.
 • Certifiering: För att dyka i Blue Hole krävs vanligtvis en Advanced Open Water Diver-certifiering eller motsvarande. Det är viktigt att du har erfarenhet av dykning på djupa platser, eftersom detta är en avancerad dykning.
 • Dykplan: Dykningen i Blue Hole är oftast en del av en dykplan som kan inkludera andra närliggande dykplatser som Half Moon Caye och Lighthouse Reef. Dessa platser erbjuder också fantastiska undervattensupplevelser och marint liv.
 • Undervattenslandskap: Blue Hole erbjuder ett unikt undervattenslandskap med imponerande stalaktiter och stalagmiter. Även om det inte är känt för sitt marina liv, kan dykare fortfarande uppleva stora fiskar och rev längs vägen.
 • Dyksäsong: Den bästa tiden att dyka i Blue Hole är under torrperioden, vanligtvis från november till april, när vattnet är klarast och sikten är bäst.
 • Guidade turer: De flesta dykare väljer att delta i guidade dykturer från lokala dykcenter. Det är viktigt att välja en pålitlig och erfaren dykoperatör för att säkerställa en säker och njutbar dykning.

Mushroom Forest, Curaçao

Mushroom Forest är en populär dykplats på ön Curaçao i Karibiska havet. Platsen är känd för sina unika korallformationer som liknar svampar, vilket ger det dess karakteristiska namn. Här är några saker att tänka på om du planerar att dyka i Mushroom Forest:

 • Plats och tillgänglighet: Mushroom Forest ligger på nordvästra sidan av Curaçao och är tillgänglig både från land och båt. Dykare kan välja att gå i från stranden eller organisera en båtdykning.
 • Korallformationer: Det som gör Mushroom Forest speciellt är de korallformationer som liknar svampar, där varje formation ser ut som en uppochnedvänd svamp. Denna unika miljö skapar en färgstark och intressant undervattensscen.
 • Marint liv: Förutom de distinkta korallformationerna erbjuder Mushroom Forest också möjligheter att se en mängd olika marina arter. Dykare kan stöta på olika typer av fisk, inklusive tropiska fiskar och möjligen även sköldpaddor och andra marina varelser.
 • Dyksvårighetsgrad: Mushroom Forest är generellt sett en dykplats som passar för alla nivåer av dykare, inklusive nybörjare. Djupet varierar, och det finns olika områden som kan utforskas beroende på din erfarenhetsnivå.
 • Dykcentra och guider: För att få den bästa upplevelsen är det alltid bra att ansluta sig till ett pålitligt dykcenter eller anlita en erfaren dykguide som är bekant med platsen. Dykguider kan dela med sig av lokal kunskap och säkerhetsinformation samt visa de bästa platserna att utforska.

Little Cayman, Caymanöarna

Little Cayman, en av de tre Caymanöarna i Västindien, är känt för sina fantastiska dykmöjligheter. Här är några saker att tänka på om du planerar att dyka på Little Cayman:

 • Bloody Bay Wall: En av de mest kända dykplatserna på Little Cayman är Bloody Bay Wall. Det är en av världens mest spektakulära väggar och erbjuder en fantastisk vy med korallformationer och ett rikt marint liv. Väggen sträcker sig ner till stora djup, vilket ger möjlighet till djupdykning.
 • Marint liv: Little Cayman är hem för ett rikt marint liv. Du kan förvänta dig att se färgglada koraller, revhajar, sköldpaddor, stora stim av fisk och mycket mer. Dykningen här erbjuder också möjligheter till valskådning, särskilt under säsongen.
 • Dykplatser: Förutom Bloody Bay Wall finns det många andra fantastiska dykplatser runt Little Cayman, inklusive Jackson’s Bight, Mixing Bowl och Lea Lea’s Lookout. Varje plats har sina egna unika egenskaper och är lämplig för dykare med olika erfarenhetsnivåer.
 • Dykning för alla nivåer: Little Cayman erbjuder dykning som passar alla nivåer av dykare, från nybörjare till avancerade. Det finns plats för att göra grunddyk och platser med större djup för dem som är intresserade av djupdykning.
 • Dykresort: Ön har flera dykresorter som är specialiserade på dykupplevelser. Dessa resorter erbjuder ofta paket som inkluderar boende, måltider och dykpaket, vilket gör det enkelt för dykare att organisera sin vistelse.

Dean’s Blue Hole, Bahamas

Dean’s Blue Hole är en av världens mest kända blå hål och är beläget på Long Island i Bahamas. Här är några viktiga punkter att överväga om du planerar att dyka i Dean’s Blue Hole:

 • Blå hålets egenskaper: Dean’s Blue Hole är det djupaste känta blå hålet i världen och når en djup på cirka 202 meter (663 fot). Det har en karakteristisk rund form och är omgivet av en vit sandstrand och turkost vatten.
 • Dykplats: Dean’s Blue Hole är en populär dykplats och attraherar både fridykare och dykare. Platsen erbjuder möjligheter till både fridykning och traditionell dykning. Det finns en plattform som dykare kan använda för att gå i vattnet eller från vilken fridykare kan utforska det vertikala djupet.
 • Fridykning: Dean’s Blue Hole är särskilt känt för att vara en plats där fridykare utmanar sina gränser. Djupet och det klara vattnet gör det till en idealisk plats för dem som är intresserade av fridykning. Det är viktigt att ha rätt utrustning och utbildning om du planerar att fridyka här.
 • Undervattenslandskap: Dean’s Blue Hole har en dramatisk undervattenslandskap med lodräta klippväggar som skapar en imponerande vy för dykare. Marint liv, inklusive fisk och koraller, kan observeras längs klippväggarna.
 • Säkerhet: På grund av det stora djupet är det viktigt att dyka ansvarsfullt och följa säkerhetsprotokoll. Dykare bör ha erfarenhet av djupa dyk och vara medvetna om de potentiella riskerna förknippade med att utforska ett sådant djupt blå hål.
 • Dykutrustning: Om du planerar att traditionellt dyka, se till att du har rätt dykutrustning och att du är certifierad för djupa dyk. Om du är en fridykare, se till att du är välutbildad och har rätt utrustning för att fridyka på större djup.

Saba Marine Park

aba Marine Park på ön Saba i Karibiska havet är känt för sina imponerande undervattensmiljöer och mångfalden av marint liv. Här är några viktiga aspekter att överväga om du planerar att dyka i Saba Marine Park:

 • Marint liv och korallrev: Saba Marine Park är känt för sina välmående korallrev och det rika marina livet. Du kan förvänta dig att se en mångfald av fiskar, revhajar, sköldpaddor, och andra havslevande varelser. Det finns också vackra korallformationer att utforska.
 • Dykmöjligheter: Saba erbjuder olika dykmöjligheter, inklusive väggar, pinnacles (tornliknande klippformationer), och revdykning. Platser som “Third Encounter” och “Diamond Rock” är kända för sina spektakulära undervattensvyer.
 • Dyknivåer: Dykplatserna i Saba Marine Park är lämpliga för alla nivåer av dykare, från nybörjare till avancerade. Det finns platser med varierande djup och svårighetsgrader, så det finns något för alla.
 • Saba’s Conservation: Saba Marine Park är en del av Saba Conservation Foundation, och dykning här sker under strikta miljöregler. Det finns en entréavgift för att stödja bevarandeinsatserna, och dykare förväntas följa principerna för ansvarsfull dykning för att skydda den marina miljön.
 • Dykcenter och guider: Det finns flera dykcenter på Saba som erbjuder guidade dykutflykter och dykkurser. Att ansluta sig till en lokal dykoperation ger dig möjlighet att dra nytta av deras expertis och lokalkännedom.
 • Bästa årstiden för dykning: Dykning är möjlig året runt på Saba, men den bästa tiden att besöka för dykning är oftast under den torra säsongen, från december till april, när vattnet är klart och vädret är stabilt.
 • Boende och logistik: Saba är en liten ö, och du bör boka boende i förväg. Många dykcenter erbjuder paket som inkluderar boende och dykpaket. Att organisera detta på förhand gör din resa smidigare.

Roatan, Honduras

Roatán, belägen utanför kusten av Honduras i Centralamerika, är en populär destination för dykning och snorkling. Här är några viktiga aspekter att överväga om du planerar att dyka på Roatán:

 • Korallrev och marint liv: Roatán har fantastiska korallrev som är hem för en rik mångfald av marint liv. Du kan förvänta dig att se färgglada koraller, tropiska fiskar, revhajar, sköldpaddor och många andra havslevande varelser.
 • Dykmöjligheter: Det finns ett brett utbud av dykplatser runt Roatán som passar för dykare på alla nivåer. Populära platser inkluderar Mary’s Place, en vacker revvägg, och det kända sevärdheten El Aguila, ett vrak som ligger på grunt vatten.
 • Väder och bästa tid att dyka: Roatán har ett tropiskt klimat, och dykning är möjlig året runt. Den bästa tiden att dyka är dock under torrperioden, från november till april, när sikten är som bäst och vattnet är lugnare. Under regnperioden kan det finnas mer nederbörd och större vågor.
 • Dykutrustning och dykcenter: Det finns flera dykcenter på Roatán som erbjuder utrustningsuthyrning, guidade dykutflykter och dykkurser. Många av dessa center är PADI-certifierade och kan hjälpa både nybörjare och erfarna dykare.
 • Boende: Det finns ett brett utbud av boendealternativ på Roatán, från lyxresorts till mer budgetvänliga alternativ. Många dykcenter erbjuder även paket som inkluderar boende och dykpaket.
 • Rekommendation för dyknivåer: Roatán erbjuder dykning för alla nivåer, inklusive nybörjare och avancerade dykare. Det finns plats för grunt vatten för de som är nya på dykning och platser med större djup för dem som är intresserade av mer avancerad dykning.
 • Miljövänlig dykning: Många dykcenter på Roatán är engagerade i bevarandeinsatser och praktiserar miljövänlig dykning. Det är viktigt att respektera de lokala reglerna för att skydda korallreven och den marina miljön.

Bonaire

Bonaire, en av de karibiska öarna som tillhör de nederländska antillerna, är känt för sina utmärkta dykmöjligheter och fantastiska korallrev. Här är några viktiga saker att veta om dykning på Bonaire:

 • Marint liv och korallrev: Bonaire är känt för sina hälsosamma korallrev och det rika marina livet. Du kan förvänta dig att se en mängd olika fiskar, koraller och andra undervattensskatter. Revet är lättillgängligt från stranden, vilket gör det till en idealisk destination för “shore diving”.
 • Shore diving: Bonaire är känt för sitt unika koncept med “shore diving,” vilket innebär att dykare kan gå direkt från stranden och utforska revet. Ön har hundratals markerade dykplatser längs kusten, så det finns stora möjligheter att utforska på egen hand.
 • Dykplatser: Populära dykplatser inkluderar “Hilma Hooker,” ett vrak beläget i grunt vatten, och “Salt Pier,” känt för sina pelagiska fiskar och spektakulära pelagiska dykningar. “Bari Reef” är en annan favoritplats känd för sina färgglada koraller och rika marina liv.
 • Dykcenter: Bonaire har flera dykcenter som erbjuder tjänster som dykutrustningsuthyrning, guidade dykutflykter och dykkurser för alla nivåer. Många dykcenter använder bilar med speciella rack för dykflaskor, vilket gör det enkelt att utforska öns dykplatser.
 • Tankstationer: Bonaire är känt för sina enkla och tillgängliga dyktankstationer. Dykare kan enkelt fylla sina dykflaskor vid en av de många tankstationerna runt ön.
 • Dykcertifiering: Om du inte är certifierad dykare finns det möjligheter att ta dykkurser på Bonaire, inklusive öppetvattenkursen (OWD). Om du redan är certifierad kan du delta i avancerade kurser och specialkurser.
 • Respektera miljön: Bonaire är engagerat i bevarande av korallreven, och det är viktigt att dykare respekterar och följer principerna för ansvarsfull dykning för att minimera sin påverkan på miljön.

Virgin Gorda, Brittiska Jungfruöarna

Virgin Gorda, en av de Brittiska Jungfruöarna i Karibiska havet, är känd för sina vackra stränder och möjligheter till vattensporter, inklusive dykning. Här är några viktiga aspekter att överväga om du planerar att dyka på Virgin Gorda:

 • Marint liv och korallrev: Virgin Gorda erbjuder möjligheter att utforska rika korallrev och ett varierat marint liv. Du kan förvänta dig att se färgglada koraller, tropiska fiskar, sköldpaddor och andra undervattensvarelser.
 • Dyknivåer: Dykplatserna runt Virgin Gorda är lämpliga för dykare på olika nivåer, inklusive nybörjare och erfarna dykare. Det finns plats för grunt vatten samt mer avancerade dykplatser för dem som söker utmaningar.
 • Dyksäsong: Dykning är möjligt året runt på Virgin Gorda, men den bästa tiden för dykning är oftast från november till maj när vattnet är klarast och vågorna är lugnare. Under sommarmånaderna kan sikten variera på grund av väderförhållandena.
 • Dykcenter och guider: Det finns dykcenter på Virgin Gorda som erbjuder tjänster som utrustningsuthyrning, guidade dykutflykter och dykkurser. Professionella dykguider är ofta väl insatta i de bästa dykplatserna och den lokala marina miljön.
 • Dykplatser: Några av de kända dykplatserna runt Virgin Gorda inkluderar “The Dogs,” en grupp små öar som erbjuder fantastisk dykning, och “The Invisibles,” en plats känd för sitt marina liv och spektakulära undervattenslandskap.
 • Boende: Virgin Gorda har ett urval av boendealternativ, från lyxiga resorter till mer budgetvänliga alternativ. Många dykcenter kan också hjälpa till med att organisera boende och dykpaket.
 • Dykvänlig miljö: Virgin Gorda är engagerat i bevarandeinsatser, och det är viktigt att dykare respekterar miljön genom att undvika att vidröra koraller och följa de lokala dykreglerna.

Innan du dyker på Virgin Gorda, är det bra att kolla med lokala dykcenter för aktuell information om dykning och för att planera ditt dykäventyr på bästa sätt. Respektera de lokala reglerna och njut av den spektakulära undervattensvärlden runt Virgin Gorda.

Turks and Caicos Islands

Turks and Caicos Islands, belägna i Karibiska havet, är kända för sina kristallklara vatten och fantastiska korallrev, vilket gör det till en utmärkt destination för dykning. Här är några viktiga aspekter att överväga om du planerar att dyka på Turks and Caicos:

 • Korallrev och marint liv: Turks and Caicos erbjuder spektakulära korallrev med en mångfald av marint liv. Du kan förvänta dig att se färgglada koraller, revhajar, sköldpaddor, stora stim av fisk och möjligen valar beroende på säsong.
 • Dyknivåer: Det finns dykplatser på Turks and Caicos som passar för dykare på alla nivåer. Från grunddykplatser till mer avancerade dykning på djupa väggar och vrak, det finns något för varje dykare.
 • Dykcenteroch guider: Det finns flera certifierade dykcenter på öarna som erbjuder utrustningsuthyrning, guidade dykutflykter och dykkurser för alla nivåer. Dykguider är ofta erfarna och väl insatta i de bästa dykplatserna runt Turks and Caicos.
 • Väderförhållanden: Dykning är möjlig året runt, men den bästa tiden att dyka är oftast under den torra säsongen från november till april. Under sommarmånaderna kan det vara varmare och regnigare, och sikten kan variera något.
 • Dykplatser: Populära dykplatser inkluderar “Grace Bay Wall,” en av världens längsta korallväggar, och “French Cay,” känt för sina hajdykningar och valskådning i säsongen.
 • Boende: Turks and Caicos erbjuder olika boendealternativ, från lyxiga resorter till mer prisvärda hotell och pensionat. Många dykcenter kan hjälpa till att arrangera boende och dykpaket.