Resa till Dominica

Dominica är det perfekta resmålet för dig som intresseras av hiking, vildmark, natur och biologi. Dominica har ett väldigt unikt landskap då det är extremt grovhugget och bergigt på många ställen men det finns även väldigt djupa och oupptäckta regnskogar på ön vilket passar dig som gillar äventyrliga resor. Dominica är inte ett land fyllt med nattklubbar, höga hotellbyggnader, stora yachter och kommersiell turism, utan tvärtom. Vi skulle säga att Dominica är karibiens gömda pärla eftersom naturen i landet i princip är orörd vilket ger dig som turist en väldigt autentisk och unik upplevelse.

Intressanta saker om Dominica

Dominica är en ö i Karibien och en av de minsta länderna i regionen. Här är några intressanta fakta om Dominica:

 1. Dominica kallas också för “Nature Island” på grund av dess otroliga natur och frodiga regnskogar.
 2. Ön är hem för den enda kvarvarande ursprungsbefolkningen på Karibien, kallad kalinago.
 3. Dominica har en av världens högsta förekomster av termiska källor och geotermisk aktivitet. Det finns också flera varma källor och svavelkällor på ön.
 4. Dominica har en av de högsta bergen i östra Karibien, Morne Diablotin, som når en höjd av 1447 meter.
 5. Ön har en fantastisk djurliv, inklusive unika arter som papegojan Amazona imperialis, haitisk kolibri och agouti.
 6. Dominica har också flera naturliga attraktioner som Boiling Lake, Trafalgar Falls, och Champagne Reef.
 7. Ön är också känd för sin musik, inklusive genrer som bouyon, cadence-lypso och jing ping.
 8. Dominica blev en självständig nation år 1978 efter att ha varit en brittisk koloni i över 200 år.
 9. Ön är också hem för Karibiens första UNESCO World Heritage Site, Morne Trois Pitons National Park.
 10. Dominica är också känt för sin kakaoböna, som anses vara en av de finaste i världen och används för att göra högkvalitativ choklad.

 

Ställen att besöka på Dominica

 1. Morne Trois Pitons National Park – En UNESCO World Heritage Site som omfattar 68 kvadratkilometer av regnskogar, vattenfall och varma källor. Här finns också Dominicas berömda Boiling Lake.
 2. Trafalgar Falls – Två spektakulära vattenfall som ligger bredvid varandra i Trois Pitons National Park.
 3. Champagne Reef – Ett undervattenslandskap av korallrev och fiskar som ligger nära Dominicas sydvästra kust. Här finns också geotermisk aktivitet som får vattnet att bubbla.
 4. Emerald Pool – En vacker lagun som ligger i Trois Pitons National Park, omgiven av grönskande regnskogar.
 5. Roseau – Huvudstaden på Dominica, med färgglada hus och en livlig marknad.
 6. Kalinago Territory – Ett område på Dominicas östkust där den ursprungliga kalinago-befolkningen lever. Här kan man lära sig om deras kultur och traditioner.
 7. Scotts Head – En liten by vid Dominicas sydvästra spets, känd för sitt vackra snorkling och dykning.
 8. Middleham Falls – En vacker vattenfall som ligger i Trois Pitons National Park.
 9. Indian River – En lugn flod som erbjuder båtturer genom en tät regnskog, och som var en inspelningsplats för Pirates of the Caribbean-filmen.
 10. Boeri Lake – En krater sjö som ligger på toppen av en bergskedja och erbjuder fantastisk utsikt över Dominicas kustlinje och inre delar.

 

Visum till Dominica

Beroende på ditt medborgarskap och längden på din vistelse kan det krävas ett visum för att besöka Dominica. Här är några allmänna riktlinjer för visumkrav för Dominica:

 1. Medborgare i vissa länder, inklusive USA, Kanada, Storbritannien och EU-länder, behöver inte visum för en kort vistelse på upp till 90 dagar.
 2. Besökare från vissa länder kan kräva ett visum. Du kan kontrollera kraven på Dominicas regerings hemsida eller genom att kontakta Dominicas konsulat eller ambassad i ditt hemland.
 3. För att ansöka om visum till Dominica kan du behöva fylla i en ansökningsblankett, uppvisa en giltig pass, visa upp en returbiljett eller en bekräftelse på din fortsatta resplan och ibland betala en ansökningsavgift.
 4. För längre vistelser, till exempel för arbete eller studier, kan det krävas ett annat typ av visum.

Det är alltid viktigt att dubbelkolla de senaste visumkraven för Dominica eftersom de kan ändras. Du kan också kontakta Dominicas konsulat eller ambassad i ditt hemland för mer information om visum.

Svenska medorgare behöver inte visum till Dominica om man inte ska stanna längre än 90 dagar.

 

Är Dominica dyrt?

Dominica kan vara relativt dyrare jämfört med andra karibiska öar. Detta beror till stor del på att Dominica har en mindre turistindustri och färre utvecklade infrastrukturer, vilket gör att varor och tjänster kan vara dyrare.

Här är några exempel på vad du kan förvänta dig att betala för vissa saker på Dominica:

 • Boende: Hotell och resort på Dominica kan vara dyrt, särskilt om du söker lyx och bekvämlighet. Men det finns också billigare alternativ som vandrarhem, guesthouses och mindre hotell som kan vara prisvärda.
 • Mat: Mat på Dominica kan vara relativt dyrt, särskilt om du vill ha färska råvaror och högkvalitativa restauranger. Men det finns också billigare alternativ som lokala matställen och gatukök som erbjuder prisvärda måltider.
 • Transport: Taxi- och busspriser på Dominica kan vara relativt höga jämfört med andra karibiska öar, särskilt om du reser långa sträckor.

Trots att Dominica kan vara dyrare jämfört med andra karibiska öar, finns det fortfarande sätt att hålla kostnaderna nere. Till exempel kan du välja billigare boendealternativ, äta på lokala matställen, och använda kollektivtrafik eller hyra en cykel eller bil istället för att ta en taxi.

Fakta om Dominica

 • Huvudstad:Roseau
 • Befolkningsmängd:71 991
 • Språk:Engelska, dominikansk kreol och franska
 • Valuta:Östkaribisk dollar
 • Tidszon:-4 timmar
 • Kör på:Vänster sida
 • Statsskick:Republik
 • Area:750 km2
 • Eluttag:Typ D och G, du kommer behöva en adapter
 • Visum:För vistelser upp till 90 dagar krävs inget visum för svenska medborgare
1

Dominicas flagga

Dominicas flagga består utav tre färger 6 färger. Det gröna står för Dominicas unika natur och vildmark. Korset representerar kristendom och treenigheten, dess tre färger symboliserar; ursprungsbefolkningen, den bördiga marken och det klara vattnet. De 10 5-spetsiga stjärnorna står för landets 10 pastorat. Den röda cirkeln i mitten står för rättvisa.

Papegojan “Kejsaramazon” som visas på flaggan är endemisk(den finns endast i Dominica) och är en utrotningshotad art då det endast finns 250-350 stycken. Denna papegoja återfinns även på Dominicas statsvapen.

1

Karta över Dominica

Dominica gränsar i öst till Martinique(40km) och i norr till Guadeloupe(48km). Till skillnad från många andra länder belägna i karibien så består Dominica utav endast en ö. De tre största städerna (befolkning) i Dominica är huvudstaden Roseau(16 571), Portsmouth(3 633) samt Berekua(2 608).

Till skillnad från många andra öar i karibien har Dominica ett väldigt grovhugget och bergigt landskap vilket kommer från forna vulkanutbrott. Landet är även fyllt med djupa och oupptäckta regnskogar. Dominica har ett tropisk monsunklimat vilket betyder att det regnar väldigt mycket på ön trots att temperaturen är förhållandevis hög.


Väder i Dominica

Månad

Dagstemperatur

Nattemperatur

Vattentemperatur

Soltimmar

Nedebörd(snitt/per mån)

Januari

29°C

21°C

27°C

7h

5mm

Februari

29°C

21°C

26°C

7h

3mm

Mars

30°C

21°C

24°C

8h

3mm

April

30°C

22°C

27°C

8h

3mm

Maj

31°C

23°C

27°C

8h

5mm

Juni

31°C

23°C

28°C

8h

6mm

Juli

23°C

°C

28°C

8h

4mm

Augusti

31°C

24°C

28°C

8h

mm

September

31°C

23°C

29°C

7h

8mm

Oktober

31°C

23°C

29°C

7h

8mm

November

30°C

22°C

28°C

7h

8mm

December

29°C

21°C

27°C

7h

6mm

Dominica är en tropisk ö i karibien och har även ett tropiskt väder med värme i luften och havet året runt. Det är fint väder på Dominica året runt men det regnar minst mellan februari – augusti.


Vanliga frågor om Dominica

Behöver man ansöka om visum för att resa till Dominica?

Nej, svenska medborgare kan vistas i Dominica i upp till 90 dagar utan visum.

Vilket språk talas på ön Dominica?

På Dominica så talas Engelska, Franska och Creol.


Intressant fakta om Dominica

 • Utländska investerare kan köpa ett medborgarskap i Dominica för 100 000 dollar(USD). Det tar cirka 4 månader att få ditt medborgarskap och ger dig fullständigt medborgarskap.
 • Dominica kallas även för Djungle Island of Dominica
 • Många av scenerna i filmen Pirates Of The Carribiean spelades in på ön Dominica
Johan E