Resa till Aruba

Aruba är en ö belägen i Västindien som fortfarande tillhör nederländska kungadömet. På Aruba finns några av världens vackraste stränder med turkosblå vatten och det är i princip sommar året om. På Aruba finns det något för alla, både barnfamiljer, ungdomsgänget, äventyrsgänget och pensionärsgänget. Du hittar möjlighet till många olika aktiviteter, vilket du kan läsa om längre ned på sidan. Musiken spelar en stor roll i Arubas kultur, du kan höra dem karibiska tonerna överallt på ön. I februari månad firas årets karneval som varar i nästan en hel månad. Under februari kan du uppleva gatufester, spektakulära parader som sprider glädje och calypsomusik. Du kan höra hög musik från varje hörn på ön från lastbilar och se människor i glittrande dräkter och kröningen av karnevalens drottning. I denna guide om att resa till Aruba kommer vi gå igenom allt som finns att göra på ön.

Intressanta saker om Aruba

På Aruba är man mycket stolt över att ha tillgång till dricksvatten direkt ur kranen. Man har även egen bryggeri med prisbelönta ölen Balashi. Ön tillverkar den svarta kakan Bolo Preto, en fruktkaka som lagrats minst en månad i rom och brandy. Du kan även äta strutsburgare nere vid stranden. 

Aruba historia sträcker sig längre bak än kolonisationstiden, tidigaste tecknet på bosättning på ön är från 1000-talet då Arawakstammen anlände till ön från Sydamerika. Det tillsammans med nederländska, spanska och engelska influenser har skapat den blandade arkitekturen och kulturen du möter idag på Aruba. Spanien gjorde anspråk på Aruba år 1499 och förslavade den indianska befolkningen, ön fick namnet Isla Inutil som betyder det värdelösa ön, namnet fick ön med anledning av att spanjorer varken hittade guld eller andra skatter på ön. Senare ockuperade Nederländerna Aruba, britterna gjorde även en kort visit innan Nederländerna fick tillbaka ön som än idag tillhör kungadömet men är autonom.

resa till aruba

När och hur ska man resa till Aruba?

Aruba har sommar året om och vattnet blir sällan kallare än 25 grader, vilket betyder att du är i stort sett garanterad bra väder på din resa till Aruba. Det finns gott om plats att njuta av både sol och bad. Längs med västkusten väntar långa kritvita stränder där du kan koppla av och njuta av din semester.

Vilken månad är bäst att resa till Aruba?

Du kan resa till Aruba alla årets månader då dem har sommar året om och havstemperaturen sjunker sällan under 25 grader. Genomsnittstemperaturen är 27 till 28 grader, lägsta temperaturen är cirka 21 till 22 grader mellan januari till mars månad och högsta temperaturen kan komma upp till 32 grader under månaderna april till oktober. 

Var kan man bo på Aruba?

På Aruba finns många olika slags boende att välja mellan som hotell med fem stjärnor och nedåt, lägenhetshotell, lägenheter och vandrarhem för alla smaker och prisklasser. Man kan hitta boende för 26 dollar per natt som 350 dollar per natt. Genomsnittliga priset 185 dollar per natt på hotell.

Kan man åka till Aruba med barn ?

Barn och föräldrar älskar Aruba med sina långgrunda sandstränder, många utflyktsmöjligheter, god mat och barnvänlig miljö. Att välja bland dem många utflykter som passar barnfamiljer blir inte lätt på en eller två veckor, men för dem yngre kan det vara roligt att besöka fjärilsfarmen och åsnereservatet. Vi föreslår barnfamiljer att även besöker nationalparken Arikok med sin vackr kaktusskog, små grottor, vilda iguanas och andra ödlor som kan vara ett roligt äventyr för barnen.

På Aruba finns det många barnvänliga hotell som oftast erbjuder All Inclusive, ett av det bästa valet för barnfamiljer. All Inclusive ger dig och din familj en mer avkopplande semester, du behöver inte tänka på vart ni ska äta era måltider och det ger dig tid att planera utflykter till nästa dag. Du kan också välja att hyra lägenhet på Aruba, där du kan ha samma känsla som hemma och skapa mysig familjetid. Du hittar många alternativ för boende där barnen kan trivas jättebra. 

När är det mest sol på Aruba?

Solen skiner nästan året runt, när det kommer en regnskur är det oftast över efter några minuter och sedan kommer solen fram igen. Genomsnittstemperaturen är 27 till 28 grader, lägsta temperaturen är cirka 21 till 22 grader mellan januari till mars månad och vattentemperatur fortfarande 25 grader och högsta temperaturen kan komma upp till 32 grader under månaderna april till oktober. 

Vad kostar det att resa till Aruba?

Du kan hitta tur och retur flyg till Aruba för 7 500 kronor och uppåt och då ingår inte hotell. Du kan även köpa flyg med hotell hos flera svenska resebolag bland annat TUI, Ving, Apollo och Ticket.

Vilka flygbolag åker till Aruba?

Du hittar resor hos bland annat KLM, SAS, United Airlines, Lufthansa och Air France. Flygresa till Aruba med flygbolag har oftast ett byte och ibland två byten under en resa.

Vad finns det att göra på Aruba?

Sevärdheter på Aruba

Du kan bland annat besöka National Archaeological Museum Aruba, Aruba Etnia Nativa Fort Zautman Historical Museum, Aruba Glass Ceramics.

Nationalparker 

Arikok National Park, Lavaformationer och Guadirkiri 

Dykning och snorkling

Du kan bland annat dyka i skeppsvrak 

Sol & bad

Du hittar många vita sandstränder på Aruba, både med lugnt vatten och som är långgrunda  för barnfamiljer och med vågor för surfare. Sommaren har du året och då kan bada året om på Aruba.

Mat 

Lokala restauranger erbjuder meny med karibisk mat där fisk och skaldjur är väldigt uppskattat. Du kan även hitta en del exotiska maträtter som strutsburgare. På Aruba kan man även hitta flera kända amerikanska restaurangkedjor. På Aruba finns det mer än 250 matställen.

Fest

Stora karnevalen i februari varar i en månad med calypsomusik, härlig karibisk mat, dans och mycket glädje. Musik upplevelser som olika festivaler och calypsomusik har du året om. 

Utflykter

Du kan bergsklättra eller boka utflykter på hästrygg, i jeep, vandrings- eller cykeltur.

Ta dig runt ön

Du kan boka hyrbil för att ta dig runt ön

Vattenaktiviteter 

Du kan bland annat segla, fiska, dyka i skeppsvrak, snorkla och åka jet ski.

Shopping

Renaissance Mall i Oranjestad. Amerikanska och europeiska lyxmärken. Shoppinggatan Caya GF Betico eller den smala gatan Korteweg, där du hittar lokala konstnärer som säljer olika hantverk.

 

Fakta om Aruba

 • Huvudstad:Oranjestad
 • Befolkningsmängd:104 822
 • Språk:Nederländska och Papiamento
 • Valuta:Arubansk florin
 • Tidszon:-5 timmar
 • Kör på:Höger sida
 • Statsskick:Monarki
 • Area:180 km²
 • Eluttag:110 V, du behöver ta med adapter
 • Visum:För upp till 90 dagars vistelse krävs inget visum för svenska medborgare.
1

Arubas flagga

Arubas flagga består utav 4 färger: röd, blå, gul och vit. Det blåa står för vattnet som omringar Aruba. Gul representerar solidaritet och de två gula ränderna visar representerar ett överflöd av solidaritet. Den röda stjärnan representerar de fyra riktningarna på en kompass och symboliserar de olika ursprung från hela världen som finns i Arubas befolkning. Den röda färgen står kärlek och är en hyllning till Arubas ursprungsbefolkning som dog i en strid för självständighet från Frankrike. Det vita som omringar stjärnan står för fred.

1

Karta över Aruba

Aruba ligger 29km norr om Venezuelas kust och 77km väster om Curaçao. Aruba är en av de så kallade ABC-öarna, Aruba. Bonaire och Curacao. De tre största städerna i Aruba är: huvudstaden Oranjestad (34 980), San Nicolaas (15 824) och Santa Cruz (12 900).

Santa Cruz består i huvudsak av Arikok National Park som utgör 18% av hela Aruba(se grönt område på kartan). Här finns det allt möjligt, till exempel populära hikingstråk, grottor, kullar och guldgruvor. I Arikok National Park finns även den arubanska skallerormen vilket är en endemisk art(finns endast i Aruba).

Arubas norra kust är mestadels bergig och är formad utav korallplatåer med många små sandiga vikar kallade ‘Bocas’, vilket betyder munnar på både spanska och papiamento. Havet vid norra kusten är väldigt oroligt och mörkblått, det rekommenderas därför inte att simma där. Södra kusten är mycket lugnare och vackrare, där rekommenderas du att simma.

 

 


Väder på Aruba

Månad

Dagstemperatur

Nattemperatur

Vattentemperatur

Soltimmar

Nedebörd(snitt/per mån)

Januari

24°C

29°C

26°C

128h

40mm

Februari

24°C

29°C

26°C

28h

20mm

Mars

25°C

30°C

26°C

28h

10mm

April

25°C

30°C

26°C

28h

10mm

Maj

26°C

31°C

27°C

28h

15mm

Juni

26°C

31°C

27°C

9h

20mm

Juli

31°C

°C

27°C

10h

30mm

Augusti

26°C

31°C

28°C

9h

mm

September

26°C

31°C

28°C

9h

45mm

Oktober

26°C

31°C

29°C

8h

80mm

November

26°C

30°C

28°C

8h

95mm

December

25°C

29°C

27°C

7h

80mm

Aruba har ett varmt väder året om. Det regnar lite och det regnar mest mellan oktober – januari.


Vanliga frågor om Aruba

När är det bäst att resa till Aruba?

Det är sol året om på Aruba, men mest regn är det oktober till januari.

Vad kostar det att resa till Aruba?

Beroende på säsong och framförhållning kostar en resa till Aruba mellan 7 500 – 12 000 kr ungefär.


Intressant fakta om Aruba

 • Aruba är den minsta av ABC öarna
 • Aruba ligger 25km norr om Venezuela
 • Aruba har en befolkning på lite mer än 100 000 invånare
 • Aruba ligger i Sydamerika men var tidigare en holländsk koloni och därför talas Holländska.
Johan E