Resa till Jamaica

Jamaica är en ö som ligger söder om Kuba och mitt i det karibiska havet. Att resa till Jamaica har blivit mycket populärt då ön har mycket att erbjuda. På Jamaica kan du förvänta dig kritvita stränder med turkost hav och sol året om. Stämning på Jamaica är väldigt avslappnad och det finns aktiviteter för alla smaker. I den här guiden går vi igenom all nödvändig information du behöver veta innan du reser till Jamaica!

resa till Jamaica

Populära ställen i Jamaica

Montego Bay

Montego Bay förknippas ofta med lyxsemester på Jamaica, eftersom några av de mest exklusiva all-inclusive-resorterna på ön finns i detta område. Det är livligt, färgglatt och ett turistområde som lockar turister från världens alla hörn. I Montego Bay kan du shoppa taxfree, strandhoppa eller besöka populära platser som Montego Bay Marine Park som är perfekt för snorkling och dykning.

Ocho Rios

Ocho Rios är en före detta fiskeby, utvecklad med turism i åtanke. Ocho Rios är vanligtvis högst upp på listan för dem som letar efter det ultimata tropiska äventyret. Staden är hem till den mest trafikerade kryssningshamnen på ön, förvänta dig att se en del enorma kryssningsfartyg när du är här.

Populära attraktioner nära Ocho Rios är bland annat: Dunn’s River Falls (den mest populära attraktionen på Jamaica) och Ocho Rios Blue Hole (den bäst rankade attraktionen i Jamaica). Besökare älskar detta område på grund av dess många resortalternativ, t.ex all-inclusive lyxresorten Sandals Ochi – med 16 restauranger, golfbana, beach-club och över 100 pooler.

Negril Beach & Negril Cliffs

Negril Beach, även känt som Seven Mile Beach, är en av dem bästa stränderna i Jamaica. Med kritvit sand och klart vatten, skulle man kunna säga att det är en av de bästa stränderna i hela Karibien. Även om stranden kallas Seven Mile Beach (11.2km) så är den cirka 6.5km lång, stranden sträcker sig från Bloody Bay till Long Bay och är tätt packad med palmer. Du kan hitta olika typer av hotell nära stranden, allt från stora all-inclusive hotel till mindre småhotell.

Det erbjuds flera olika vattenaktiviteter på Negril Beach, bland annat: jetski, parasailing och andra båtturer. Du kan snorkla med fiskar i vattnet och det finns även snorkelskolor för den mindre erfarne snorklaren.

Söder om stranden hittar du Negril Cliffs, detta är en perfekt plats för dig som vill se vackra solnedgångar. En annan populär aktivitet är att dyka från klipporna.

Resor till Jamaica

Musik i Jamaica

Jamaica är världskänt som reggeans hemland, en stor anledning till detta är såklart Bob Marley som är en av världens mest kända musiker genom tiderna. Jamaica är även hemland till dancehall vilket är en väldigt populär genre bland den yngre generationen.

Reggae i Jamaica

Reggaen har sina rötter i Jamaica och genren fick sin start i slutet på 60-talet. Under denna tidiga period så ingick Bob Marley i en vokalistgrupp tillsammans med Peter Tosh och Neville Livingston. Gruppen, som kallades The Wailing Wailers, hade det ganska tufft att få reggaen att sprida sig utanför lilla Jamaica som endast har 2.6 miljoner invånare. Som tur var lyckades reggaen sprida sig till England relativt tidigt vilket var ett stort steg i reggaens historia, här kunde man nå en bredare målgrupp samt knyta nya kontakter med större skivbolag.

Bob Marley valde även att flytta till England från Jamaica i slutet av 1976 eftersom Jamaica var väldigt instabilt på den tiden, han utsattes bland annat för ett mordförsök cirka en månad innan han lämnade landet. Han började då skriva på sitt album Exodus vilket är ett hans mest populära album, här finner man klassiska hits som t.ex ‘Waiting in Vain,’ ‘Jamming,’ ‘Three Little Birds’ and ‘One Love’. Reggaen lever fortfarande kvar runt om i världen och är fortfarande väldigt stor i både Jamiaca och England. Det finns ett flertalet världskända reggaeartister från Jamaica som kanske inte fått samma uppmärksamhet som Bob Marley, några exempel är: Sizzla, Damian Marley (yngsta sonen till Bob Marley), Shaggy och Shabba Ranks.

Dancehall i Jamaica

Dancehall har också sina rötter i Jamaica och denna genre fick sin start i mitten av 80-talet. Den spred sig vidare genom den jamaicanska diasporan som finns runt om i världen, men främst i England. Under 2000-talet blev genren riktigt stor och slog igenom som en mainstream genre, idag är genren väldigt populär och det finns nattklubbar runt om i världen som endast spelar dancehall musik. Vybz Kartel är förmodligen den mest kända dancehallartisten från Jamaica, men det finns även flera världskända artister som t.ex: Sean Paul, Rvssian, Spice och Elephant Man.

Fakta om Jamaica

 • Huvudstad:Kingston
 • Befolkningsmängd: 2 981 363
 • Språk:Engelska och jamaikansk patios
 • Valuta:Jamaikansk dollar
 • Tidszon:-5 Timmar
 • Kör på:Vänster sida
 • Statsskick:Monarki
 • Area:10 991 km2
 • Eluttag:Typ A och B, du kommer behöva en adapter
 • Visum:För vistelser upp till 90 dagar krävs inget visum för svenska medborgare
1

Jamaicas flagga

Jamaicas flagga består utav tre färger: grön, guld och svart. Det svarta representerar det jamaikanska folkets styrka och kreativitet, guldet står för landets rikedomar samt solen som skiner över Jamaica, det gröna symboliserar landets vackra klimat samt hopp.

Jamaicas flagga har en väldigt intressant historia, innan Jamaicas självständighet höll regeringen en designtävling för hur Jamaicas flagga skulle se ut. Över 360 olika förslag lämnades in och vissa originalförslag kan idag hittas i Jamaicas nationella bibliotek. Dock så kunde man inte utse en vinnare och istället så förslog regeringen en egen modern design. Från början hade designen horisontella linjer men detta ändrades då flaggan var för lik Tanganyikas flagga(som den var 1962), därefter ändrades designen till hur den nuvarande flaggan ser ut.

1

Karta över Jamaica

Jamaica ligger cirka 140km söder om Kuba samt 190km väster om Haiti. Jamaica är den tredje största ön i Karibien efter Kuba och Hispaniola(Haiti och Dominikanska republiken). Jamaica har cirka 49 öar, de flesta är i huvudsak obebodda men vissa har exklusiva resorter och hotell.

Jamaica har endast två städer, huvudstaden Kingston som ligger vid södra kusten samt den populära turiststaden Montego Bay som ligger vid norra kusten. Jamaicas natur är väldigt vacker och erbjuder bland annat vackra korellrev, regnskogar, vattendrag, grottor och vattenfall.


Väder i Jamaica

Månad

Dagstemperatur

Nattemperatur

Vattentemperatur

Soltimmar

Nedebörd(snitt/per mån)

Jan

27°C

17°C

27°C

7h

3mm

Feb

27°C

17°C

27°C

7h

3mm

Mars

28°C

18°C

27°C

7h

2mm

April

28°C

19°C

26°C

7h

4mm

Maj

28°C

20°C

28°C

7h

7mm

Juni

29°C

20°C

28°C

7h

7mm

Juli

20°C

°C

29°C

7h

4mm

Aug

30°C

21°C

29°C

7h

mm

Sept

29°C

20°C

29°C

6h

9mm

1

28°C

20°C

29°C

6h

13mm

Nov

28°C

19°C

29°C

6h

9mm

Dec

28°C

18°C

28°C

6h

5mm

Vädret på Jamaica är behagligt året runt. Den torraste perioden på ön är dock under den svenska vintern.


Vanliga frågor om Jamaica

Behöver man ansöka om visum för att resa till Jamaica?

Nej, svenska medborgare kan vistas i Jamaica i upp till 90 dagar utan visum.

Är Jamaica säkert?

Ja, dock så bör du inte vandra ensam ute sent på kvällar och du bör inte heller röra dig så mycket utanför de populära turistområdena då vissa delar av landet är väldigt fattiga och präglas utav hög kriminalitet.

Är marijuana lagligt i Jamaica?

Nej, till skillnad från vad många tror så är marijuana faktiskt olagligt i Jamaica. Innehav av upp till 57 gram kan resultera i böter och klassas som ett mindre grovt brott om polisen griper dig. Det är dock lagligt att odla upp till 5 plantor, det är också lagligt att använda marijuana i religiösa sammanhang om du praktiserar religionen Rastafari. Om dessa lagar tillämpas av polisen i verkligheten är svårt att svara på.

Är Jamaica billigt?

Ja, Jamaica är ett “billigt” land då levnadskostnaden är väldigt låg i landet. Priserna i affärer och på restauranger är betydligt lägre än svenska priser. Det finns dock exklusiva hotell och restauranger där priserna kan vara relativt höga.


Intressant fakta om Jamaica

 • Jamaica har flest kyrkor per kvadratmeter i hela världen

 

 • Mellan årtalen 1509-1655 var Jamaica ett spansktalande land då det styrdes av spanjorer

 

 • Jamaica har ett “Bobsled”-landslag som tävlat i vinter-OS och var det första landet med tropiskt klimat att delta i ett vinter-OS.

 

 • Den kända ölen “Red-Stripe” kommer från Jamaica, dock så köptes receptet från Illinois i USA

 

 • Det finns över 952 grottor i Jamaica
Franco R