Resa till Jamaica

..

.

Fakta om Jamaica

 • Huvudstad:Kingston
 • Befolkningsmängd: 2 981 363
 • Språk:Engelska och jamaikansk patios
 • Valuta:Jamaikansk dollar
 • Tidszon:-5 Timmar
 • Kör på:Vänster sida
 • Statsskick:Monarki
 • Area:10 991 km2
 • Eluttag:Typ A och B, du kommer behöva en adapter
 • Visum:För vistelser upp till 90 dagar krävs inget visum för svenska medborgare
1

Jamaicas flagga

Jamaicas flagga består utav tre färger: grön, guld och svart. Det svarta representerar det jamaikanska folkets styrka och kreativitet, guldet står för landets rikedomar samt solen som skiner över Jamaica, det gröna symboliserar landets vackra klimat samt hopp.

Jamaicas flagga har en väldigt intressant historia, innan Jamaicas självständighet höll regeringen en designtävling för hur Jamaicas flagga skulle se ut. Över 360 olika förslag lämnades in och vissa originalförslag kan idag hittas i Jamaicas nationella bibliotek. Dock så kunde man inte utse en vinnare och istället så förslog regeringen en egen modern design. Från början hade designen horisontella linjer men detta ändrades då flaggan var för lik Tanganyikas flagga(som den var 1962), därefter ändrades designen till hur den nuvarande flaggan ser ut.

1

Karta över Jamaica

Jamaica ligger cirka 140km söder om Kuba samt 190km väster om Haiti. Jamaica är den tredje största ön i Karibien efter Kuba och Hispaniola(Haiti och Dominikanska republiken). Jamaica har cirka 49 öar, de flesta är i huvudsak obebodda men vissa har exklusiva resorter och hotell.

Jamaica har endast två städer, huvudstaden Kingston som ligger vid södra kusten samt den populära turiststaden Montego Bay som ligger vid norra kusten. Jamaicas natur är väldigt vacker och erbjuder bland annat vackra korellrev, regnskogar, vattendrag, grottor och vattenfall.


Väder i Jamaica

Månad

Dagstemperatur

Nattemperatur

Vattentemperatur

Soltimmar

Nedebörd(snitt/per mån)

Jan

1°C

1°C

1°C

1h

1mm

Feb

1°C

1°C

1°C

1h

1mm

Mars

1°C

1°C

1°C

1h

1mm

April

1°C

1°C

1°C

1h

1mm

Maj

1°C

1°C

1°C

1h

1mm

Juni

1°C

1°C

1°C

1h

1mm

Juli

1°C

°C

1°C

1h

1mm

Aug

1°C

1°C

1°C

1h

mm

Sept

1°C

1°C

1°C

1h

1mm

1

1°C

1°C

1°C

1h

1mm

Nov

1°C

1°C

11°C

1h

1mm

Dec

1°C

1°C

1°C

1h

1mm

.


Vanliga frågor om Jamaica

Behöver man ansöka om visum för att resa till Jamaica?

Nej, svenska medborgare kan vistas i Jamaica i upp till 90 dagar utan visum.

Är Jamaica säkert?

Ja, dock så bör du inte vandra ensam ute sent på kvällar och du bör inte heller röra dig så mycket utanför de populära turistområdena då vissa delar av landet är väldigt fattiga och präglas utav hög kriminalitet.

Är marijuana lagligt i Jamaica?

Nej, till skillnad från vad många tror så är marijuana faktiskt olagligt i Jamaica. Innehav av upp till 57 gram kan resultera i böter och klassas som ett mindre grovt brott om polisen griper dig. Det är dock lagligt att odla upp till 5 plantor, det är också lagligt att använda marijuana i religiösa sammanhang om du praktiserar religionen Rastafari. Om dessa lagar tillämpas av polisen i verkligheten är svårt att svara på.

Är Jamaica billigt?

Ja, Jamaica är ett “billigt” land då levnadskostnaden är väldigt låg i landet. Priserna i affärer och på restauranger är betydligt lägre än svenska priser. Det finns dock exklusiva hotell och restauranger där priserna kan vara relativt höga.


Intressant fakta om Jamaica

 • Jamaica har flest kyrkor per kvadratmeter i hela världen

 

 • Mellan årtalen 1509-1655 var Jamaica ett spansktalande land då det styrdes av spanjorer

 

 • Jamaica har ett “Bobsled”-landslag som tävlat i vinter-OS och var det första landet med tropiskt klimat att delta i ett vinter-OS.

 

 • Den kända ölen “Red-Stripe” kommer från Jamaica, dock så köptes receptet från Illinois i USA

 

 • Det finns över 952 grottor i Jamaica
Franco R