Resa till Dominikanska Republiken

 

Dominikanska Republiken är ett av de mest populära resmålen i karibien med sina sagolika stränder, kristallklara vatten och höga temperaturer så är det ett perfekt resmål för solsemester. 

De vanligaste destinationerna för att resa till Dominikanska Republiken är Punta Cana som ligger på den östra kusten samt Puerto Plata som ligger på den norra kusten. Dominikanska Republiken har dock mycket mer att erbjuda och det kommer du att kunna läsa om i den här guiden. 

 

resa till dominikanska republiken

När ska man resa till Dominikanska Republiken?

Du kan åka till Dominikanska Republiken året om egentligen men torrast väder är mellan december och april. Med det sagt så kan du åka under sommarmånaderna och ändå förvänta dig sol och varmt väder. 

Destinationer på Dominikanska Republiken

Dominikanska Republiken är ett otroligt vackert land som har mycket att erbjuda, från paradisstränder till häftiga naturupplevelser och båtutfykter. Nedan så går vi igenom ett par av de mest populära destinationerna på Dominikanska Republiken.

Punta Cana

Punta Cana är kanske det absolut populäraste resemålet i Dominkanska Republiken och är kännt för sina stora och lyxiga resorts, sina vackra stränder och även ett förstklassigt nattliv. Punta Cana har mycket aktitiviteter men framför allt så är det en destination för dig som vill njuta av stranden och det karibiska havet. Från Punta Cana går även dagsutflykter till den lilla ön Isla Saona. 

Utöver att ligga på stranden eller i poolen på något av de lyxiga resortsen så är Punta Cana även kännt för snorkling och utflykter till djungeln. 

Bayahibe

Bayahibe ligger på Dominikanska Republikens södra kust ungefär en timme med bil från Punta Cana. Bayahibe är en liten by där du får en mix av all-inclusive hotel och lokal miljö. Bayahibe ligger nära den kända staden La Romana. I Bayahibe kan du njuta utav härliga sandstränder och goda drinkar. Från Bayahibe så går det många båtcharters till ön Isla Saona. 

Samana 

Samana ligger på Dominikanska Republikens nordösta kust och erbjuder en underbar natur och vackra paradisstränder i kombination med en typisk karibisk atmosför. Samana är en väldigt populär destination på Dominikanska Republiken även om det inte är lika kännt som Punta Cana. 

I Samana kan du även njuta av aktiviteter som att snorkla och dyka vid korallrev, hästridning djungelutflykter och Valsafari under januari – mars då tusentals knölvalar söker sig till platsen.

Puerto Plata

Puerto Plata är en kuststad på den norra delen av ön. I Puerto Plata kan du förvänta dig en kombination av härlig tropisk natur och långa vackra stränder. Puerto Plata drar även till sig en hel del ekoturism då det finns mycket tropisk skog i området.

Utöver det finns det många aktiviteter du kan göra i Puerto Plata, så som dykning, snorkling, rafting, segelbåtsturer med mera.

Santo Domingo

Santo Domingo är Dominikanska Republikens huvudstad. I Santo Domingo kan du beskåda ett vackert kolonialarv och ett farfyllt uteliv. I närheten av Santo Domingo finns populära stränder som Boca Chica och Juan Dolio.

Bästa stränderna på Dominikanska Republiken

 • Playa de Isla Catalina
 • Playa de Isla Saona
 • Playa de Bavaro
 • Playa de Bayahibe
 • Kite beach

Säkerhetsläget på Dominikanska Republiken 

Säkerhetsläget på Dominikanska Republiken varierar väldigt mycket beroende på vart i landet du befinner dig, på turistorterna är det väldigt säkert (t.ex Punta Cana och Puerto Plata). Många dominikaner jobbar inom turism och livnär sig på detta. Dålig säkerhet på turistorterna skulle betyda färre turister och sämre inkomst för dominikanerna, därför är det säkert på turistorterna. Du bör dock inte gå ut själv på kvällen i dem fattigare områdena i landet, då fattigdomen är hög och brottsfrekvensen likaså. Personrån, bilstölder och droghandel är vanligt i de fattigare delarna av landet. Var medveten om att turism inte är lika vanlig i de fattigare delarna av landet och du kommer att sticka ut som turist. I regel kan man säga att ju närmare gränsen till Haiti du kommer, ju farligare är det. Detta är pga att fattigdomen i de västra delarna av landet är mer utspridd.

Även om det finns en del fattigare områden på Dominikanska Republiken så ska det mycket till för att du som turist råkar hamna där, som turist måste du aktivt valt att lämna din turistort alternativt gått väldigt vilse. Vi rekommenderar att du alltid tar en taxi eller Uber(taxi med privatägd bil) till dina destinationer om du skall åka någonstans på kvällen. Huvudstaden, Santo Domingo, är en väldigt stor stad med c.a 3 miljoner invånare i storstadsområdet. Här finns det vissa områden som vi rekommenderar att du som turist undviker:

Farliga områden i Santo Domingo

 • La Ciénaga
 • Los Guandules
 • Cristo Rey
 • La Zurza
 • Ensacnhe Capotillo
 • Villa Juana

Dominikaner är bland de mest öppna och trevliga folket i världen, Dominkanska Republiken är inte ett farligt land. Har du sunt förnuft så finns det ingenting att oroa sig över när du vistas i landet. Följ landets lagar och respektera landets kultur, som man bör göra i vilket land som helst.

Fakta om Dominikanska Republiken

 • Huvudstad:Santo Domingo
 • Befolkningsmängd:10 850 000
 • Språk:Spanska
 • Valuta:Dominkansk peso
 • Tidszon:-5 Timmar
 • Kör på:Höger sida
 • Statsskick:Republik
 • Area:48 442 km²
 • Eluttag:Typ A, B och C, du kommer behöva en adapter
 • Visum:Nej, svenska medborgare får köpa ett turistkort för 10 dollar på flygplatsen vid ankomst. Gäller upp till 30 dagar och kan förlängas.
1

Dominikanska Republikens flagga

Dominikanska republikens flagga består i huvudsak utav tre 3 färger, blå röd och vit. Det vita utgör ett kors som delar flaggan i fyra rektanglar. Det blåa står för frihet, det vita står för frälsning och det röda står för blodet av hjältarna som stred för landets självständighet. I mitten av flaggan syns statsvapnet som innehåller mottot: Dio, Patria, Libertad, (Gud, Hemland, Frihet).

1

Karta över Dominikanska Republiken

Domikanska republiken ligger på ön Hispaniola och utgör två tredjedelar av öns totala yta. Hispaniola är den näst största ön i Karibien efter Kuba. Utöver huvudön Hispaniola så har Dominikanska republiken ytterliggare 70 mindre öar som tillhör landet, de flesta är så kallade cayos som är små obebodda öar. Tidigare var det 72 öar men 2 stycken är numera under vatten och kan därför inte räknas med. En av de populäraste öarna för turister är Isla Saona.

Dominikanska republiken har landsgräns till Haiti i väst och havsgräns till Puerto Rico i öst. Det är ungefär 129km mellan Dominikanska republikens östkust(Punta Cana) till Puerto Ricos västkust(Aguadilla).

Dominikanska republiken har fyra stycken bergskedjor som sträcker sig från nordväst till sydöst, mellan dessa bergsområden kan man hitta fina dalar. Den största bergskedjan heter Cordillera Central och sträcker sig från nordväst om huvudstaden Santo Domingo ända in till Haiti. Dess högsta punkt, Pico Duarte, är 3175 meter hög och är den högsta punkten i karibien. Den täcks ofta av frost under vintern vilket är otroligt sällsynt i karibien.

 

 


Väder i Dominikanska Republiken

Månad

Dagstemperatur

Nattemperatur

Vattentemperatur

Soltimmar

Nedebörd(snitt/per mån)

Januari

27°C

19°C

26°C

9h

77mm

Feb

27°C

19°C

26°C

10h

71mm

Mars

28°C

20°C

26°C

1109h

95mm

April

28°C

21°C

27°C

11h

162mm

Maj

29°C

22°C

27°C

11h

235mm

Juni

29°C

23°C

28°C

11h

202mm

Juli

23°C

°C

28°C

11h

197mm

Augusti

30°C

23°C

28°C

11h

mm

september

30°C

23°C

29°C

11h

215mm

Oktober

29°C

22°C

29°C

10h

204mm

November

28°C

21°C

28°C

9h

150mm

December

27°C

20°C

27°C

9h

89mm

Vädret är varmt och behagligt både i luften och i havet året om på Dominikanska Republiken. Dock så regnar det mer från maj – oktober.


Vanliga frågor om Dominikanska Republiken

Behöver man ansöka om visum för att resa till Dominikanska republiken?

Nej, vid ankomst till landet får du köpa ett turistkort som kostar cirka 10 dollar. Detta är giltigt i 30 dagar men kan förlängas upp till 90 dagar. Detta är ingen omfattande process, det tar bara någon minut och görs utan någon bakgrundskoll eller liknande.

Är det säkert att resa till Dominikanska republiken med barn?

Ja, så länge du håller dig inom turistområdena och följer hotellets råd om taxis och liknande så är det säkert. Åk alltid taxi eller Uber mellan dina destinationer, promenera aldrig utanför turistområdena efter solen gått ned.

Är det farligt att resa till Dominikanska republiken?

Nej, så länge du inte vandrar runt utanför turistområdena med dyra smycken har du inget att oroa dig för. Kriminaliteten och fattigdomen i Dominikanska republiken är väldigt hög, därför bör man inte vistas utanför turistområdena under kvällstid.


Intressant fakta om Dominikanska Republiken

 • Baseboll är den populäraste sporten i Dominikanska republiken

 

 • Zona Colonial i Santo Domingo (stadsdel från koloni-tiden) är med på UNESCO’s lista över världsarv

 

 • Poliser och militärer har ingen rösträtt

 

 • Dominikaner är oftast väldigt dåliga på att passa tider, om du stämt träff med någon kan du räkna med att den kommer sent

 

 • Det finns 26 stycken golfbanor i Dominikanska republiken

 

 • Över 2 miljoner dominikaner bor i USA
Franco R