Resa till Mexico

Att resa till Mexico är någonting många drömmer om, Mexico är ett stort land med kust både mot karibien och stilla havet. När du reser till Mexico så kan du välja en rad intressanta saker att göra, kanske gillar du historia och vill besöka de gamla Maya eller Aztec ruinera i Teotihuacan eller Tulum, du kanske vill njuta av det Karibiska havet på något fint resort i Cancun eller surfa och njuta av nattlivet i Acapulco. Listan på saker som går att göra när man reser till Mexico kan göras lång. I denna guide går vi igenom de bästa tipsen för dig som vill resa till Mexico.

Flyg till Mexico

Flyg till Mexico från Sverige går i nuläget inte direkt utan sker alltid med mellanlandning. När man reser till Mexico så sker mellanlandning oftast i Frankrike, Holland eller Tyskland. Ska du resa till Tulum eller Playa del Carmen är Cancún International Airport den närmaste flygplatsen. Det är cirka 1h med bil till Playa del Carmen och 2h med bil till Tulum från flygplatsen.

Resa till Mexico tips

Här kommer vi att gå igenom en del tips för dig som vill resa till Mexico.

Besöka Cancún

Om målet med din resa till Mexico är att njuta av paradisstränder, bada i det karibiska havet, uppleva ett fartfyllt nattliv och bo på lyxhotell så är Cancún verkligen någonting för dig. 13 km utanför Cancún ligger även den kända paradisön Isla mujeres, dit tar du dig enklast med färjan som avgår från flertalet ställen runtomkring Cancún. Du kan se tidtabeller och köpa din biljett via Ultramar, biljetten brukar kosta runt 150kr/vuxen för tur & retur.

Besöka Teotihuacán

Norr om Mexico City så ligger den kända staden Teotihuacán, där du kan besöka de gamla pyramiderna som efterlämnats av Aztekerna.

Dyka på ön Cozumel

Strax utanför turistparadiset Playa del carmen så ligger den vackra ön Cozumel, där man kan njuta av vackra stränder och framför allt så Cozumel känt för dykning då vattnet är kristallklart och ön omges av flera korallrev. Enklaste sättet att ta sig hit är med färjan, du kan köpa din biljett via Ultramar, biljetten brukar kosta runt 150kr/vuxen för tur & retur.

Besöka Mexico city

Mexico City ger verkligen en storstadskänsla med 21 miljoner invånare i storstadsområdet är det en stad som aldrig sover. I Mexico city kan du uppleva en blandning av Mexikansk kultur och en storstadspuls med mycket liv och fest.

Resa till Cancún 

Att resa till Cancún är någonting alldeles otroligt, Cancún är ett av världens mest populära resmål och har en otroligt fin strand som är över 2 mil lång. Om du reser till Cancún så ska du dock komma ihåg att det finns mer än vackra stränder och livliga fester, i närheten ligger även flera historiska Maya-ruiner som är ett par av jordens underverk. Cancún ligger ute på Yucatanhalvön och är en av de populäraste delarna av den vackra kusten som kallas Riviera Maya. Cancún erbjuder även kristallklart vatten och en vattentemperatur på ca 27 grader och är perfekt för dig som gillar att dyka och snorkla, då det näst största korallrevet i världen ligger utanför Cancún. Om du reser till Cancún så finns det även en hel del dagsutflykter som erbjuds till olika intressanta platser.

resa till cancun

Hotell Cancún 

När du ska boka hotell i Cancún så kan du räkna med ett väldigt brett utbud, Cancún är känt för sina för sina lyxiga resort-complex. I Cancún så har de flesta hotellen en egen strand att erbjuda sina gäster, flertalet restauranger, shopping, gym och lyxiga swimming pools.

Området där alla hotellresorts ligger i Cancun kallas för La Zona hotelera.

Vuxenhotell i Cancun

I Cancún hittar du även den exklusiva hotellkedjan Temptation Resorts som bedriver verksamhet riktat mot dig som är över 21 år. Här anordnas evenemang som du hittar inte hittar på andra hotell.

Vuxenhotell i Cancún

Vuxenorienterad Atmosfär

Temptation Cancun Resort är exklusivt för vuxna, vilket gör det till en idealisk plats för par och vänner som söker en livlig och avslappnad miljö utan barn.

Uppfriskande Poolområden

Resorten erbjuder flera poolområden, inklusive en stor huvudpool med swim-up bar där gäster kan koppla av i vattnet och njuta av sina favoritdrinkar. Det finns också tystare poolområden för de som föredrar en lugnare atmosfär.

Underhållning och Temafester

Temptation Cancun Resort är känt för sina roliga och livliga temafester och evenemang. Resorten erbjuder en mängd olika underhållningsalternativ, inklusive DJ-spelningar, livekonserter och temafester som skapar en festlig stämning dag och natt.

Kulinariska Upplevelser

Du kan njuta av en variation av matupplevelser på resortens olika restauranger och barer. Det finns allt från gourmetrestauranger till avslappnade strandbarer som serverar läckra rätter och drycker.

Wellness och Avkoppling

För de som söker avkoppling och välbefinnande erbjuds även ett spa och fitnesscenter där gästerna kan njuta av olika behandlingar och träningspass.

Aktiviteter och Vattensporter

Resorten erbjuder ett brett utbud av aktiviteter och vattensporter för gästerna att delta i, inklusive snorkling, kajakpaddling och vindsurfing. Det finns också möjligheter att delta i organiserade utflykter och äventyr i det omgivande området.

Sensuell Atmosfär

Temptation Cancun Resort är känt för sin sensuella och flirtiga atmosfär. Gäster som vill utforska sin romantiska sida och träffa nya människor kommer att trivas här.

Resa till Tulum

Vackra Tulum ligger på Yucatanhalvön strax söder om Cancún och är känt för sina exotiska stränder men även de häftiga Mayaruinerna com finns i området. Flera av de gamla Mayatemplen ligger i gångavstånd från stranden och alla hotell. Om du gillar äventyr så är Tulum verkligen någonting för dig då du kan dyka i ett spöklikt grottsystem som heter Sac Actun Cenote som brukar kallas för djurkyrkogården eftersom att man hittat skelett från alla möjliga olika djur. Vid stranden Playa paraiso så kan du otroligt nog simma i det karibiska havet samtidigt som du ser de gamla Maya ruinerna.

Om gillar natur så är Sian Ka’an någonting för dig. Sian Ka’an är ett biosfärreservat och ett världsarvsområde där du kan hitta allt från tropisk djungel till vackra korallrev. I området så hittad över 300 olika fågelarter och flera stora däggdjur såsom jaguar, spindelapa och manater till exempel.

resa till tulum

Hotell Tulum

När du bokar hotell i Tulum så är det väldigt viktigt att du kolla ordentligt på kartan då Tulum består av tre olika områden, området med alla lyxiga hotell som ligger längst med stranden heter Tulum playa, här är hotellen lite dyrare och ganska lyxiga. En annan del av Tulum kallas för Tulum pueblo som är mer som centrum, där kan man hitta rätt billiga hotell, dock så är det ett par kilometer till stranden. I området vid de gamla Maya ruinerna så finns det ett par hotell men utbudet är inte lika stort där.

I Tulum så är priserna relativt höga på boende, men det är också en väldigt hög standard och många boenden på Tulum har en väldigt spirituell stil och ligger nära till naturen.

Resa till Playa del Carmen

Playa del Carmen ligger mellan Cancún och Tulum och är också en del av riviera maya. Playa del Carmen är en strandstad med mycket liv där det sällan är en lugn stund. Playa del Carmen är även mycket känt för fiske och dykning. Vill man besöka Mayaruinerna så ligger de närmsta ruinerna i Tulum, ca 50 km söderut.

resa till Playa del Carmen

Hotell Playa del Carmen

I Playa del Carmen så finns massvis med hotell eftersom att det är ett uttalat turistparadis. I Playa del Carmen så finns allt man behöver på promenadavstånd, hotellen, stranden och restaurangerna ligger samlade på huvudgatan som heter Calle quinta avenida. Det finns ett stort utbud med allt från lyxiga all-inclusive resorts till billiga hostels.

Hyra bil i Mexico

I Mexico tar du dig enklast runt med bil, kollektivtrafiken är inte speciellt välutbyggd i turistområden och nästan obefintlig på de mindre orterna. Du kan hyra bil på flygplatsen via de större biluthyrningsbolagen som t.ex Europcar, AVIS eller Hertz. Vi rekommenderar dock att du alltid bokar din bil innan avresa för att undvika att betala höga priser som erbjuds på plats samt för att undvika långa köer. Säljarna på flygplatserna arbetar på provision och kommer alltid försöka med så höga priser som möjligt, samma gäller för depositionsavgift. Se till att förhandla ned priset om du inte bokat din bil innan avresa, du kan oftast få 30-50% billigare pris på det sättet. Du kan t.ex säga att Företag X erbjudit dig ett mycket lägre pris för samma typ av bil. Här är några tips och saker att tänka på när du ska hyra bil i Mexico:

 • Boka din bil innan avresa för att undvika skyhöga priser och långa köer.
 • Ha ett giltigt körkort.
 • Du måste oftast ha fyllt 25 för att få hyra bil.
 • Betala med kreditkort (med debitkort kan du bli tvungen att betala en högre depositionsavgift).
 • Ta bild eller filma eventuella skador och repor på bilen innan du börjar använda den. Gör detta innan du börjat använda bilen, helst i samband med att du får nycklarna.
 • Lämna tillbaka med lika mycket bensin/diesel som det var när du fick nycklarna (ta bild). Annars tillkommer avgifter när lämnar tillbaka bilen.
 • Kör försiktigt, vägarna i Mexico håller inte samma standard som i Sverige, speciellt i mindre städer som t.ex Tulum.

Visum till Mexico

Som svensk medborgare så behöver du inte ansöka om något visum för att resa till Mexico. Svenska medborgare kan uppehålla sig som turister i 180 dagar i Mexico utan någon typ av visum.

Resa till Mexico med barn

Att resa till Mexico med barn är absolut inget problem då flera av de stora hotellen är barnvänliga och har gott om roliga saker att göra för barn. Det finns en hel del äventyrsparker och vattenland.

Säkerhetsläget i Mexico

Mexico har som land ett rykte om att vara farligt och har dessutom uttalade problem med organiserad brottslighet i form av de stora drogkartellerna som finns i landet. Turistorterna som besöks mest frekvent av turister på mexikanska rivieran är dock mycket säkra. Det är mycket hög polisnärvaro i turistområdena, turism är en stor inkomstkälla för landet och en stor del av befolkningen livnär sig på turism. Om turistorterna skulle vara osäkra hade många mexikaner förlorat sin inkomst, därför ser staten i Mexiko till att det är säkert i turistområdena.

Valuta i Mexico

Valutan som används i Mexico kallas för pesos, närmare bestämt mexicansk peso (MXN). Vi rekommenderar att du aldrig bär runt på stora mängder av kontanter då ficktjuveri kan förekomma, speciellt bland stora folksamlingar, detta är inget unikt för just Mexiko. Betala med kontanter så ofta du kan, när du betalar med kort blir priset oftast dyrare. Bankomater, taxis och även affärer lägger oftast på cirka 2-5% när du betalar med kort, det kan bli dyrt i längden speciellt om du handlar för större belopp.

Fakta om Mexico

 • Huvudstad:Mexico City
 • Befolkningsmängd:131 041 338
 • Språk:Spanska
 • Valuta:Mexikansk peso
 • Tidszon:-7 timmar
 • Kör på:Höger sida
 • Statsskick:Monarki
 • Area:1 972 550 km2
 • Eluttag:Typ A och B, du kommer behöva en adapter
 • Visum:För vistelser upp till 180 dagar krävs inget visum för svenska medborgare
1

Mexicos flagga

Rött, vitt och grönt är färgerna för Mexicos flagga. Det centrala emblemet är den mexikanska vapenskölden, baserat på den aztekiska symbolen för Tenochtitlan (nuvarande Mexito City), det aztekiska imperiets centrum. Emblemet påminner om sagan där en örn sitter på en kaktus medans han slukar en orm vilket signalerar till aztekerna var de skulle hitta sin stad, Tenochtitlan.

Genom historien har flaggan ändrats flera gånger, eftersom utformningen av vapenskölden och flaggans läng-breddförhållanden har ändrats. Vapenskölden har dock haft samma drag genomgående: en örn, som håller en orm i sin klo, sitter uppe på en kaktus; kaktusen ligger på en sten som reser sig över en sjö.

1

Karta över Mexico

Mexico är beläget i Nordamerika och gränsar i norr till USA, samt till Belize och Guatemala i sydöst. I sydöst finns även de karibiska delarna av Mexico då det är där kustlinjen till karibiska havet finns samt ett flertal mindre öar, t.ex Isla Mujeres och Cozumel. I sydöst ligger Cancun och Playa del Carmen som är två otroligt populära resmål för turister från hela världen.

Mexiko är ett väldigt stort land och har olika klimat beroende på vart i landet man befinner sig. I norr, nära den amerikanska gränsen, är klimatet ökenliknande och det är därför både väldigt torrt och varmt. I landets centrala delar t.ex Mexico City är klimatet betydligt svalare och behagligare än i norr. I södra delarna av landet är klimatet tropiskt och fuktigt.


Väder i Mexico

Månad

Dagstemperatur

Nattemperatur

Vattentemperatur

Soltimmar

Nedebörd(snitt/per mån)

Jan

28°C

18°C

26°C

6h

2mm

Feb

28°C

17°C

26°C

7h

2mm

Mars

30°C

19°C

26°C

8h

1mm

April

32°C

21°C

27°C

8h

1mm

Maj

32°C

21°C

28°C

8h

4mm

Juni

32°C

23°C

28°C

7h

6mm

Juli

23°C

°C

29°C

7h

4mm

Aug

33°C

23°C

29°C

7h

mm

Sept

32°C

23°C

29°C

6h

7mm

Okt

30°C

22°C

29°C

7h

6mm

Nov

29°C

20°C

28°C

6h

3mm

December

28°C

18°C

27°C

6h

3mm

Vädret i Mexico är varmt och skönt året runt. Högsäsongen är under våren och hösten. Vädret ovan är statistik från Mexikanska rivieran, Tulum, Playa del carmen och Cancun, då dessa är de mest populära destinationerna i Mexico.


Vanliga frågor om Mexico

Behöver man ansöka om visum att resa till Mexiko?

Nej, svenska medborgare kan vistas utan visum i Mexiko i upp till 180 dagar.

Är Mexiko ett farligt land att resa till?

Nej, så länge man följer landets lagar och regler och har sunt förnuft har man ingenting att oroa sig för. Turism är en väldigt stor inkomstkälla för landet, därför är turister oftast väldigt skyddade av både polis och befolkning.

Är det säkert att resa med barn till Mexiko?

Ja, du kommer förmodligen vistas inom ett populärt turistområde med dina barn under din semester i Mexiko. Turistområdena är väldigt säkra och vissa turistområden tillåter inte lokalbefolkning att vistas i dessa områden.

Kan man bagpacka i Mexiko?

Ja, Mexiko har en väldigt stor bagpacking-community och är ett populärt resmål för bagpackers runt hela världen. Det finns även ett stort urval av hostels för bagpackers där man kan träffa andra bagpackers och utbyta ideér och tips.

När ska man resa till Mexico?

Man kan resa till Mexico året runt men den torrperioden i Mexico är från november till april.

Vad kostar en resa till Mexico?

Vad kostnaden för en resa till Mexico är väldigt olika och kan bero på om man tar en charterresa eller bokar flyg och hotell separat. Men normalt sett så kostar en flygresa till Mexico mellan 4000 – 8000 kr.

Vart i Mexico ska man resa?

Mexico är ett stort land med många fantastiska resmål, men de populäraste turistorterna är  Cancún, Tulum och Playa del Carmen som alla tre ligger längst Riviera Maya.


Intressant fakta om Mexico

 • Det talas 69 olika språk i Mexico, 68 av dessa språk härstammar från ubefolkningen
 • Världens största pyramid finns i Mexico, inte Egypten som många skulle kunna tro. Pyramiden Cholula har en höjd på 66 meter och en bas på 400 meter
 • Delstaten Yucatan namgavs felaktigt. Detta skedde genom att spanjorerna frågade lokalbefolkningen vad området hette, lokalbefolkningen svarade: “Yucatan” vilket betyder: “Jag förstår inte”
 • Mexiko har en väldigt stor biologisk mångfald, 10-12% av världens biologiska mångfald återinns i Mexico. Exempel på exotiska djur som finns i Mexico är t.ex jaguar, spindelapa, ozelot, quetzal och flygande ekorre
 • Mexiko har världens största spansktalande befolkning
 • Världens näst största korallrev ligger i havet utanför Mexico, närmare bestämt utanför Riviera maya
 • Mexico är väldigt känt för sin högtid “El dia de los muertos” som betyder “ de dödas dag”. På denna högtid så klär folk ut sig och festar, högtiden är som en slags hyllning till nära och kära som gått bort
 • Mexico är ett av de länder med flest världsarv, främst de gamla Maya och Aztec ruinerna
 • Mexico City har 150 officiella museum och 200 inofficiella museum, vilket gör de till den staden som har näst flest museum i hela världen
 • Chichen Itza som är en gammal Mayapyramid som räknas som ett av världens sju underverk
 • Mexico är det land som exporterar mest öl i världen
 • Mexico har 32 delstater
Noel P