Resa till Kuba

Att resa till Kuba är en otrolig upplevelse som alla som är intresserade av att åka till karibien borde göra. Kuba, med sin färgglada och festliga kultur har en charm utan dess like. Kuba blir ofta förknippat med revolution och Fidel Castro, men den exotiska ön i karibien har betydligt mycket mer att erbjuda än så. Kuba är bland de största öarna i karibien och har ett tropiskt klimat med sol och värme året om. Om du vill resa till Kuba så finns det otroligt mycket att uppleva, oavsett om du är intresserad av kubas historia, den vackra och exotiska naturen eller om du helt enkelt vill åka på en solsemester och njuta av kubas fantastiska stränder och bada i de karibiska havet så kommer du definitivt inte att bli besviken. Om man vill resa till Kuba så rekommenderar vi på restillkaribien.se att man är på Kuba i minst 2 veckor för att få ut en maximal upplevelse av ön.

För alla som reser till Kuba så är det ett måste att promenera runt i huvudstaden Havanna och kanske besöka något av stadens historiska museum och kika på den färgglada arkitekturen, en promenad längst el Malecón(strandpromenaden) är också någonting som starkt rekommenderas. Vill man njuta av sol och vackra stränder kombinerat med lite festligheter så är Varadero en livlig strandstad som frekvent besöks av turister. I denna guide om att resa till kuba så går vi igenom allt som finns att göra på Kuba.

Resa till Kuba på egen hand

Om du ska resa till Kuba på egen hand så kommer du förmodligen att mellanlanda i Frankrike, USA, Spanien eller Mexico, då det för tillfället inte går några direktflyg till Kuba. När du ska resa till Kuba på egen hand är det alltid smart att kolla upp vad som gäller i landet, om du kan köpa visum på plats eller om det är någonting som måste göras via ambassad.

Visum till Kuba

Som svensk medborgare så behöver man visum för att resa till Kuba, processen för att ansöka om visum till Kuba var tidigare väldigt komplicerad och dyr, men nu för tiden kostar det endast 20 dollar eller 200 kr och går att ordna på Kubas ambassad i Stocksund. Man kan även numera ansöka om visum till Kuba snabbt och enkelt online via https://www.allavisum.se/kuba

Ett visum till Kuba är som max giltigt i 30 dagar men kan förlängas på plats i landet.

Flyg till Kuba från Stockholm

Att flyga till Kuba från Stockolm är fullt möjligt även om det inte går några direktflyg. När man flyger till Kuba från Stockholm så mellanlandar man oftast antingen i Frankrike, Holland eller USA.

Att tänka på vid resa till Kuba

Nedan listar vi en del saker att tänka på vid resa till Kuba:

 • Glöm inte att du behöver ordna visum innan din resa till Kuba och kom ihåg att visumet är giltigt i 30 dagar så om du tänkt stanna längre på Kuba så måste visumet förlängas på plats på Kuba.
 • Var beredd på att köerna på Kuba kan vara väldigt långa, om de gäller matbutiken, bussen eller någonting annat så får man även vara beredd på att stå i kö en del.
 • Ta med dig Euro om du kan då kubanska regeringen tar en straffavgift på 10% på att växla dollar till kubanska pesos.
 • Var beredd på att internet inte är lika lättillgängligt på Kuba som i Sverige eller i andra länder, Wi-Fi finns främst på lite större hotell och i en del parker.

Ett billigt boende tips på Kuba är att hyra ett Casa particular, som innebär att man hyr en lägenhet av en privatperson, priset för detta brukar vara 150-200 kr per natt.

Resa till Kuba tips

Nedan listar vi några resetips för dig som vill resa till Kuba på vad du kan göra under din resa:

Besöka gamla stan i Havanna

Att promenera runt i gamla stan i Havanna är en alldeles otrolig upplevelse och det känns nästan som man reser tillbaka i tiden, de färgglada husen och de glada människorna bidrar till riktigt häftig upplevelse.

Lära sig att dansa salsa

Kubaner är bland de bästa i världen på att dansa salsa och runtom i landet så finns de skolor där man kan gå kurser i salsa och många kubaner gillar dessutom att lära turister att dansa salsa, även fast man kanske inte är så duktig i salsa så är det en otrolig upplevelse att ta en salsakurs på Kuba

Njuta av sol och bad på stranden i Varadero

Om ditt mål med resan till Kuba är att sola och bada på kritvita stränder, snorkla och gå ut på festligheter på kvällen så är Varadero verkligen en stad för dig.

Besöka Viñales

Viñales bjuder på ett av Kubas vackraste landskap med en mycket vacker natur, här odlas även majoriteten av tobaken som odlas på Kuba.

Besöka Trinidad

Trinidad är den bäst bevarade spanska kolonialstaden på Kuba och med sin arkitektur från 1850 talet så är det bokstavligt talat som att resa i tiden.

Besöka någon av alla Cayos på Kuba

En cayo på Kuba innebär en liten halvö som är omgiven av stränder och långgrunt vatten, det brukar även finnas korallrev i närheten. På dom olika cayos som finns på Kuba så brukar det vara en hel del hotell och resorts och mycket vackra stränder med aktiviteter som snorkling och segling bland annat. Lista över de populäraste cayos på Kuba:

 • Cayo Coco
 • Cayo Guillermo
 • Cayo Santa Maria
 • Cayo Los Ensenachos
 • Cayo Las Brujas
 • Cayo Levisa
 • Cayo Paraiso 
 • Cayo Jutias
 • Cayo Largo
 • Cayo Iguana

Resa till Havanna

Resor till havanna

Att resa till havanna är på många sätt som att resa i en tidsmaskin, med de klassiska bilarna och den färgglada arkitekturen så är Havanna någonting alldeles speciellt. Vid Havannas äldsta torg Plaza de armas så hittas även kubas äldsta byggnad, Castillo de la real fuerza som byggdes redan 1577 och byggdes med syftet att försvara staden från attacker från pirater.

När man reser till Havanna så rekommenderas även besöka den kände amerikanske författaren Ernest Hemingway gamla hus som numera är ett museum.

Är man intresserade av film så kan man även besöka hotel capri La habana där den kända filmen Gudfadern 2 spelades in.

Hotell Havanna

Det finns en stor vation på hotell och boende i Havanna, det finns lite enklare hotell som kostar ca 200 – 400 kr per natt, sedan finns de lite dyrare och kända hotellen, bland annat Hotel Nacional Som ligger i området Vedado.

Resa till Varadero

 

Varadero är Kubas mest besökta och mest utvecklade turistort. Om du ska resa till Vardero så kan du förvänta dig kritvita stränder, 25-28 grader i vattnet och ett fartfyllt nattliv med en mix av mysiga barer och fartfyllda salsaklubbar.

resor till varadero

Hotell Varadero

I det kubanska turistparadiset varadero så är utbudet på hotell mycket stort, man kan hitta all ifrån casa particular till lyxiga resort hotell. Vill man ha hotell med mat och dryck inuderat så ska man självklart välja något utav de fina resort hotellen som finns. De olika resort komplexen i Varadero kan även ofta erbjuda en privat strand som kan vara riktigt härligt.

Gillar man istället att gå ut och äta eller laga mat själv och vill bo lite billigare rekommenderas att hyra ett casa particular. 

Frågor och svar om att resa till Kuba

När ska man resa till Kuba?

Kubas torrperiod är mellan november till april, alltså under det svenska vinterhalvåret. Det regnar en del från maj – oktober men temperaturen i luft och vatten är väldigt varm så det går bra att resa till Kuba då med.

Behöver man visum för att resa till Kuba?

Ja, svenska medborgare behöver visum för att resa till Kuba och det ordnas på Kubas ambassad i Stockholm eller online. Visumet kostar ca 200 kr. Visumet gäller i max 30 dagar men kan förlängas på plats.

Vilken valuta används på Kuba?

På Kuba så används den kubanska peson som valuta.

Fakta om Kuba

 • Huvudstad:Havanna
 • Befolkningsmängd:11 315 812
 • Språk:Spanska
 • Valuta:Kubansk peso
 • Tidszon:-5 Timmar
 • Kör på:Höger sida
 • Statsskick:Monarki
 • Area:109 884 km²
 • Eluttag:Typ A, B, C och L, du kommer behöva en adapter
 • Visum:Svenska medborgare behöver visum för att resa till Kuba. Visumet gäller i max 30 dagar men kan förlängas på plats.
1

Kubas flagga

Kubas flagga består utav 3 färger: blå, vit och röd. De tre blå ränderna representerar de tre departementen som Kuba var indelat i vid 1849. Den vita färgen representerar renheten av ideal. Den röda triangeln har sina rötter i den franska revolutionen – och de tre idealen om frihet, jämlikhet och broderskap: rött för blodet och och mod; stjärnan för Kubas självständighet. Flaggan är även väldigt lik Puerto Ricos flagga.

1

Karta över Kuba

Kuba är den största ön i Karibien och ligger 77km väster om Haiti, 21km söder om Bahamas, 150km söder om USA, 210km öster om Mexiko och 140km norr om Jamaica. Kuba består utav cirka 4000 öar och “cayos”(liten, platt och sandig ö som bildats ovanpå ett korallrev).

Flera av dessa öar obebodda och kan nås via båtresor som kan anordnas på plats när du vistas på Kuba. Kubas terräng är för det mesta platt, det finns dock en del bergiga områden på sydöstra Kuba. Den högsta punkten i landet är Pico Turquino (1974 m.öh).

Kubas geografiska plats är väldigt strategisk då den grenslar i princip all sjötrafik som passerar mellan Atlanten, Karibiska havet och Mexikanska golfen. Det betyder alltså att den som kontrollerar Kuba också kontrollerar den sjötrafiken. Detta har självklart lett till politiska konflikter genom åren och är en av anledningarna till de diplomatiska konflikterna mellan USA och Kuba.


Väder på Kuba

Månad

Dagstemperatur

Nattemperatur

Vattentemperatur

Soltimmar

Nedebörd(snitt/per mån)

Januari

1°C

1°C

1°C

1h

1mm

1

1°C

1°C

1°C

1h

1mm

1

1°C

1°C

11°C

1h

1mm

1

1°C

1°C

1°C

1h

1mm

1

1°C

1°C

11°C

1h

1mm

1

1°C

1°C

1°C

1h

1mm

1

1°C

°C

1°C

1h

11mm

1

1°C

1°C

1°C

1h

mm

11

1°C

1°C

1°C

1h

1mm

1

1°C

1°C

11°C

1h

1mm

1

1°C

1°C

1°C

1h

11mm

1

1°C

1°C

1°C

1h

1mm

.


Frågor och svar om att resa till Kuba

När ska man resa till Kuba?

Kubas torrperiod är mellan november till april, alltså under det svenska vinterhalvåret. Det regnar en del från maj – oktober men temperaturen i luft och vatten är väldigt varm så det går bra att resa till Kuba då med.

Behöver man visum för att resa till Kuba?

Ja, svenska medborgare behöver visum för att resa till Kuba och det ordnas på kubas ambassad i stockholm eller online. Visumet kostar ca 200 kr. Visumet gäller i max 30 dagar men kan förlängas på plats.

Vilken valuta används på Kuba?

På Kuba så används den kubanska peson som valuta.

Är Kuba billigt?

Ja, Kuba är ett av de billigaste länderna i världen. Hotellpriser och restaurangpriser är otroligt låga jämfört med svenska priser, här kan du leva väldigt gott på en relativt låg budget.

Är Kuba farligt?

Nej, Kuba är ett av de säkraste länderna i världen och kriminaliteten i landet är otroligt låg. Detta beror på att landet styrts med järnhand under väldigt många år och regeringen visar nolltollerans mot kriminalitet. Droger och vapen är extremt sällsynt på Kuba. De flesta brott som begås i landet är politiska brott.

Hur gammal måste man vara för att köpa/dricka alkohol på Kuba?

16 år


Intressant fakta om Kuba

 • Kuba är den ö i karibien med högst befolkningsmängd på cirka 11,3 miljoner.
 • Enligt lagen så måste alla som kör en regeringstjänstebil plocka upp alla som ber om lift.
 • Fram tills 2008 så fick kubaner inte äga telefoner eller mobiltelefoner.
 • Kubas populäraste idrott är baseboll.
 •  När Christopher Columbus kom till Kuba år 1492 så trodde han att kommit till Kina.
 • Kuba kallas ibland för “krokodilen”, detta eftersom att Kuba har en form som påminner om en krokodil.
 • 99% av Kubas befolkning är läskunniga, vilket är den högsta siffran i hela latinamerika.
 • Kuba är väldigt känt för sina olika romsorter och de klassiska kubanska cigarrerna.
Franco R