Resa till Kuba
Att resa till Kuba är en otrolig upplevelse som alla som är intresserade av att åka till karibien borde göra. Kuba, med sin färgglada och festliga kultur har en charm utan dess like. Kuba blir ofta förknippat med revolution och Fidel Castro, men den exotiska ön i karibien har betydligt mycket mer att erbjuda än så. Kuba är bland de största öarna i karibien och har ett tropiskt klimat med sol och värme året om. Om du vill resa till Kuba så finns det otroligt mycket att uppleva, oavsett om du är intresserad av kubas historia, den vackra och exotiska naturen eller om du helt enkelt vill åka på en solsemester och njuta av kubas fantastiska stränder och bada i de karibiska havet så kommer du definitivt inte att bli besviken. Om man vill resa till Kuba så rekommenderar vi på restillkaribien.se att man är på Kuba i minst 2 veckor för att få ut en maximal upplevelse av ön.
För alla som reser till Kuba så är det ett måste att promenera runt i huvudstaden Havanna och kanske besöka något av stadens historiska museum och kika på den färgglada arkitekturen, en promenad längst el Malecón(strandpromenaden) är också någonting som starkt rekommenderas. Vill man njuta av sol och vackra stränder kombinerat med lite festligheter så är Varadero en livlig strandstad som frekvent besöks av turister. I denna guide om att resa till kuba så går vi igenom allt som finns att göra på Kuba.
Innehållsförteckning
Resa till Kuba på egen hand
Om du ska resa till Kuba på egen hand så kommer du förmodligen att mellanlanda i Frankrike, USA, Spanien eller Mexico, då det för tillfället inte går några direktflyg till Kuba. När du ska resa till Kuba på egen hand är det alltid smart att kolla upp vad som gäller i landet, om du kan köpa visum på plats eller om det är någonting som måste göras via ambassad.
Visum till Kuba
Som svensk medborgare så behöver man visum för att resa till Kuba, processen för att ansöka om visum till Kuba var tidigare väldigt komplicerad och dyr, men nu för tiden kostar det endast 20 dollar eller 200 kr och går att ordna på Kubas ambassad i Stocksund. Man kan även numera ansöka om visum till Kuba snabbt och enkelt online via https://www.allavisum.se/kuba
Ett visum till Kuba är som max giltigt i 30 dagar men kan förlängas på plats i landet.
Flyg till Kuba från Stockholm
Att flyga till Kuba från Stockolm är fullt möjligt även om det inte går några direktflyg. När man flyger till Kuba från Stockholm så mellanlandar man oftast antingen i Frankrike, Holland eller USA. Om du kommer att mellanlanda i USA, vanligtvis New York eller Miami, så måste du ansöka om ESTA (inresetillstånd till USA). Du måste göra din ansökan senast 72h före avresa eftersom det kan ta så lång tid att få svar.
Att tänka på vid resa till Kuba
Nedan listar vi en del saker att tänka på vid resa till Kuba:
- Glöm inte att du behöver ordna visum innan din resa till Kuba och kom ihåg att visumet är giltigt i 30 dagar så om du tänkt stanna längre på Kuba så måste visumet förlängas på plats på Kuba.
- Var beredd på att köerna på Kuba kan vara väldigt långa, vare sig det gäller matbutiken, bussen eller någonting annat så får man även vara beredd på att stå i kö en del.
- Ta med dig Euro om du kan då kubanska regeringen tar en straffavgift på 10% på att växla dollar till kubanska pesos.
- Var beredd på att internet inte är lika lättillgängligt på Kuba som i Sverige eller i andra länder, Wi-Fi finns främst på lite större hotell och i en del parker.
Ett billigt boende tips på Kuba är att hyra ett Casa particular, som innebär att man hyr en lägenhet av en privatperson, priset för detta brukar vara 150-200 kr per natt.
Resa till Kuba tips
Nedan listar vi några resetips för dig som vill resa till Kuba på vad du kan göra under din resa:
Besöka gamla stan i Havanna
Att promenera runt i gamla stan i Havanna är en alldeles otrolig upplevelse och det känns nästan som man reser tillbaka i tiden, de färgglada husen och de glada människorna bidrar till riktigt häftig upplevelse.
Lära sig att dansa salsa
Kubaner är bland de bästa i världen på att dansa salsa och runtom i landet så finns de skolor där man kan gå kurser i salsa och många kubaner gillar dessutom att lära turister att dansa salsa, även fast man kanske inte är så duktig i salsa så är det en otrolig upplevelse att ta en salsakurs på Kuba.
Njuta av sol och bad på stranden i Varadero
Om ditt mål med resan till Kuba är att sola och bada på kritvita stränder, snorkla och gå ut på festligheter på kvällen så är Varadero verkligen en stad för dig.
Besöka Viñales
Viñales bjuder på ett av Kubas vackraste landskap med en mycket vacker natur, här odlas även majoriteten av tobaken som odlas på Kuba.
Besöka Trinidad
Trinidad är den bäst bevarade spanska kolonialstaden på Kuba och med sin arkitektur från 1850 talet så är det bokstavligt talat som att resa i tiden.
Besöka någon av alla Cayos på Kuba
En cayo på Kuba innebär en liten halvö som är omgiven av stränder och långgrunt vatten, det brukar även finnas korallrev i närheten. På dom olika cayos som finns på Kuba så brukar det vara en hel del hotell och resorts och mycket vackra stränder med aktiviteter som snorkling och segling bland annat. Lista över de populäraste cayos på Kuba:
- Cayo Coco
- Cayo Guillermo
- Cayo Santa Maria
- Cayo Los Ensenachos
- Cayo Las Brujas
- Cayo Levisa
- Cayo Paraiso
- Cayo Jutias
- Cayo Largo
- Cayo Iguana
Resa till Havanna
Att resa till havanna är på många sätt som att resa i en tidsmaskin, med de klassiska bilarna och den färgglada arkitekturen så är Havanna någonting alldeles speciellt. Vid Havannas äldsta torg Plaza de armas så hittas även kubas äldsta byggnad, Castillo de la real fuerza som byggdes redan 1577 och byggdes med syftet att försvara staden från attacker från pirater.
När man reser till Havanna så rekommenderas även besöka den kände amerikanske författaren Ernest Hemingway gamla hus som numera är ett museum.
Är man intresserade av film så kan man även besöka hotel capri La habana där den kända filmen Gudfadern 2 spelades in.
Hotell Havanna
Det finns en stor vation på hotell och boende i Havanna, det finns lite enklare hotell som kostar ca 200 – 400 kr per natt, sedan finns de lite dyrare och kända hotellen, bland annat Hotel Nacional Som ligger i området Vedado.
Resa till Varadero
Varadero är Kubas mest besökta och mest utvecklade turistort. Om du ska resa till Vardero så kan du förvänta dig kritvita stränder, 25-28 grader i vattnet och ett fartfyllt nattliv med en mix av mysiga barer och fartfyllda salsaklubbar.
Hotell Varadero
I det kubanska turistparadiset varadero så är utbudet på hotell mycket stort, man kan hitta all ifrån casa particular till lyxiga resort hotell. Vill man ha hotell med mat och dryck inuderat så ska man självklart välja något utav de fina resort hotellen som finns. De olika resort komplexen i Varadero kan även ofta erbjuda en privat strand som kan vara riktigt härligt.
Gillar man istället att gå ut och äta eller laga mat själv och vill bo lite billigare rekommenderas att hyra ett casa particular.
Cigarrer på Kuba
Kuba är världskänt för sina fina cigarrer, kubanska cigarrer sägs vara dem bästa i hela världen. Man kan säga att en cigarr består av tre delar, alla delar av cigarrerna görs i Kuba och tobaken kommer oftast från olika delar av ön.
- Blandning/Inlagan (blend eller filler på engelska) är den inre delen av cigarren. Den består av insvept tobak i olika styrkor för att få fram unika smaker, en blandning av tobak alltså.
- Omblad (binder) är den mittersta delen av cigarren, denna del håller ihop inlagan och består utav elastiska blad
- Täckblad (wrapper) är den yttersta delen av cigarren och består av de bredaste bladen från tobaksplantorna. Täckbladens färg används oftast för att beskriva cigarrens karaktär.
Som ovan nämnt brukar kubanska cigarrer kategoriseras utifrån färgen på täckbladen, från ljusast till mörkast:
- Double Claro – “Dubbelklar” på svenska. Ljusast färg, ljusgrönliknande färg.
- Claro – “Klar” på svenska, beige färg.
- Colorado Claro – Ljusröd färg
- Colorado – Mörkröd/ljusbrun färg
- Colorado Maduro – Brun färg
- Maduro – Mörkbrun färg
- Oscuro – Mörkbrun/svart färg
All cigarrproduktion på Kuba är kontrollerad av det statsägda bolaget Cubatabaco. Exporten, kvalitetsäkringen och marknadsföringen av cigarrer sköts av Habanos S.A, Kubas regering äger 50% av bolaget medans det spanska företaget Altadis äger resterande 50%. Alla äkta kubanska cigarrer är märkta med Hecho en Cuba (tillverkad i Kuba). Vissa cigarrer är delvis handgjorda och delvis maskingjorda, dessa cigarrer är märkta med Hecho a mano (handgjord). Cigarrerna som är helt handgjorda är märkta med Totalmente a mano (helt handgjord), det är dessa cigarrer som är dyrast och oftast ger den bästa upplevelsen. De som arbetar med att rulla cigarrer kallas Torcedores(män) eller Torcedoras(kvinnor), det krävs flera år av träning för att bli en duktig Torcedor och det är ett väldigt respektabelt jobb på Kuba.
Säkerhetsläget på Kuba
Kuba är ett av de säkraste länderna i hela karibien sett till brottslighet, landet styrs väldigt strikt av kommunistpartiet och polisnärvaron är väldigt hög i landet. De flesta brotten som begås på Kuba är bilstölder och småstölder, det är väldigt sällsynt att turister utsätts för brott av lokalbefolkningen. Regeringen har koll på nästintill alla vapen på Kuba då alla vapen kräver licens samt att de måste registreras, gatugäng och kriminella organisationer existerar inte på Kuba.
Som turist är det viktigt att tänka på att yttrandefriheten är begränsad i landet samt att regeringen visar nolltollerans mot brottslighet. Var försiktig med att prata om politik med lokalbefolknigen då det kan leda till trubbel för bägge parter om ni skulle kritisera det politiska styret på Kuba. Om du skulle se en pågående politisk demonstration så är det bäst att hålla avståndet eftersom demonstrationer utan tillstånd från regeringen är olagliga, det är otroligt sällan det blir våldsamt men vi rekommenderar att hålla sig borta ändå.
Kort sagt kan man säga att du som turist bör respektera Kubas lagar och politik, som man bör göra i alla länder. Följer du detta råd kommer du aldrig stöta på ett problem på Kuba.
Bilar på Kuba
Kubas bilpark har blivit en ikonisk del av landets kulturella landskap. Den karaktäristiska synen av gamla amerikanska bilar från 1950-talet som rullar längs Kubas gator har blivit ett kännetecken för öns unika charm och historiska arv.
Efter den kubanska revolutionen 1959 och embargo från USA tvingades Kuba hålla sina fordon i drift betydligt längre än någon annan plats i världen. Bilarna från den pre-revolutionära eran har blivit kärt ägande för kubanerna och har genomgått otaliga reparationer och uppgraderingar för att hålla dem i rörelse.
Kubas bilflotta inkluderar inte bara de välkända amerikanska bilarna utan även sovjetiska och europeiska modeller från samma tidsperiod. Många av dessa fordon har blivit unika hybridversioner där olika delar har bytts ut och anpassats för att hålla dem fungerande.
Den kubanska regeringens restriktioner på bilimport och det begränsade utbudet av nya bilar har skapat en nisch för kreativa lösningar för att hålla de äldre fordonen i rullande skick. Lokala mekaniker har blivit skickliga på att improvisera reparationer och använda olika delar för att förlänga bilarnas livslängd.
Fakta om Kuba
- Huvudstad:Havanna
- Befolkningsmängd:11 315 812
- Språk:Spanska
- Valuta:Kubansk peso
- Tidszon:-5 Timmar
- Kör på:Höger sida
- Statsskick:Monarki
- Area:109 884 km²
- Eluttag:Typ A, B, C och L, du kommer behöva en adapter
- Visum:Svenska medborgare behöver visum för att resa till Kuba. Visumet gäller i max 30 dagar men kan förlängas på plats.
Kubas flagga
Kubas flagga består utav 3 färger: blå, vit och röd. De tre blå ränderna representerar de tre departementen som Kuba var indelat i vid 1849. Den vita färgen representerar renheten av ideal. Den röda triangeln har sina rötter i den franska revolutionen – och de tre idealen om frihet, jämlikhet och broderskap: rött för blodet och och mod; stjärnan för Kubas självständighet. Flaggan är även väldigt lik Puerto Ricos flagga.
Karta över Kuba
Kuba är den största ön i Karibien och ligger 77km väster om Haiti, 21km söder om Bahamas, 150km söder om USA, 210km öster om Mexiko och 140km norr om Jamaica. Kuba består utav cirka 4000 öar och “cayos”(liten, platt och sandig ö som bildats ovanpå ett korallrev).
Flera av dessa öar obebodda och kan nås via båtresor som kan anordnas på plats när du vistas på Kuba. Kubas terräng är för det mesta platt, det finns dock en del bergiga områden på sydöstra Kuba. Den högsta punkten i landet är Pico Turquino (1974 m.öh).
Kubas geografiska plats är väldigt strategisk då den grenslar i princip all sjötrafik som passerar mellan Atlanten, Karibiska havet och Mexikanska golfen. Det betyder alltså att den som kontrollerar Kuba också kontrollerar den sjötrafiken. Detta har självklart lett till politiska konflikter genom åren och är en av anledningarna till de diplomatiska konflikterna mellan USA och Kuba.
Väder på Kuba
Månad |
Dagstemperatur |
Nattemperatur |
Vattentemperatur |
Soltimmar |
Nedebörd(snitt/per mån) |
---|---|---|---|---|---|
Januari |
26°C |
17°C |
24°C |
11.5h |
3.2mm |
Februari |
27°C |
18°C |
24°C |
11.5h |
3.1mm |
Mars |
28°C |
19°C |
25°C |
11.5h |
5.4mm |
April |
30°C |
21°C |
26°C |
11.5h |
6.9mm |
Maj |
31°C |
23°C |
27°C |
11.5h |
24.1mm |
Juni |
32°C |
23°C |
28°C |
11.5h |
48.1mm |
Juli |
23°C |
°C |
29°C |
11.5h |
35.3mm |
Augusti |
32°C |
24°C |
30°C |
11.5h |
mm |
September |
32°C |
24°C |
29°C |
11.5h |
48.7mm |
Oktober |
30°C |
22°C |
28°C |
11.5h |
34.2mm |
November |
28°C |
20°C |
27°C |
11.5h |
6.0mm |
December |
27°C |
20°C |
25°C |
11.5h |
5.6mm |
Kuba har i princip bra väder året runt, dagstemperaturen är sällan lägre än 26-27 grader. Man kan bada i karibiska havet året runt eftersom havstemperaturen som lägst ligger på 24 grader.
De “kallaste” månaderna är december, januari och februari där medeltemperaturen på dagarna är mellan 26-27 grader. Det regnar även väldigt lite under dessa månader då luftfuktigheten inte är lika hög. Kubas sämsta väder är alltså vad vi skulle kalla perfekt sommarväder i Sverige.
De varmaste månaderna på Kuba är juli, augusti och september. Dagstemperaturen ligger här på cirka 32 grader. Vattentemperaturen är också väldigt hög under dessa 3 månader, den ligger på mellan 29-30 grader.
Det kan hända att det kommer små regnskurar under juli, augusti och september då luftfuktigheten är väldigt hög, men detta är ingenting man skall oroa sig för då regnskurarna oftast inte varar mer än 15 minuter. Detta är väldigt vanligt i karibien och är ofta uppskattat av turister och lokalbefolkning då det känns svalkande i värmen. Regnet övergår oftast väldigt snabbt till solsken. På Kuba har man i snitt 11.5 timmar sol per dag året runt.
Frågor och svar om att resa till Kuba
När ska man resa till Kuba?
Kubas torrperiod är mellan november till april, alltså under det svenska vinterhalvåret. Det regnar en del från maj – oktober men temperaturen i luft och vatten är väldigt varm så det går bra att resa till Kuba då med.
Behöver man visum för att resa till Kuba?
Ja, svenska medborgare behöver visum för att resa till Kuba och det ordnas på kubas ambassad i stockholm eller online. Visumet kostar ca 200 kr. Visumet gäller i max 30 dagar men kan förlängas på plats.
Vilken valuta används på Kuba?
På Kuba så används den kubanska peson som valuta.
Är Kuba billigt?
Ja, Kuba är ett av de billigaste länderna i världen. Hotellpriser och restaurangpriser är otroligt låga jämfört med svenska priser, här kan du leva väldigt gott på en relativt låg budget.
Är Kuba farligt?
Nej, Kuba är ett av de säkraste länderna i världen och kriminaliteten i landet är otroligt låg. Detta beror på att landet styrts med järnhand under väldigt många år och regeringen visar nolltollerans mot kriminalitet. Droger och vapen är extremt sällsynt på Kuba. De flesta brott som begås i landet är politiska brott.
Hur gammal måste man vara för att köpa/dricka alkohol på Kuba?
16 år
Intressant fakta om Kuba
- Kuba är den ö i karibien med högst befolkningsmängd på cirka 11,3 miljoner.
- Enligt lagen så måste alla som kör en regeringstjänstebil plocka upp alla som ber om lift.
- Fram tills 2008 så fick kubaner inte äga telefoner eller mobiltelefoner.
- Kubas populäraste idrott är baseboll.
- När Christopher Columbus kom till Kuba år 1492 så trodde han att kommit till Kina.
- Kuba kallas ibland för “krokodilen”, detta eftersom att Kuba har en form som påminner om en krokodil.
- 99% av Kubas befolkning är läskunniga, vilket är den högsta siffran i hela latinamerika.
- Kuba är väldigt känt för sina olika romsorter och de klassiska kubanska cigarrerna.